10 критерия за избор на хладилник, който трябва да знаете преди да купите

10 критерия за избор на хладилник, който трябва да знаете преди да купите

Как да изберем хладилник

Невъзможно е да се каже недвусмислено кой е най-добрият хладилник. Но да изберете идеалното устройство за вашите нужди, навици и чанта е напълно възможно, ако сте малко срамежлив в характеристиките и възможностите на съвременната технология.

10 нюанса на избор

1. Размерът

За много кухни първото и важно ограничение е размерът на техниката.

 • Ако кухнята е малка (до 8 кв. м.) изберете тесен хладилник с ширина 45-55 см.
 • Кухня в Хрушчов с хладилник в нишата
  Тесен и висок хладилник в малка кухня в Хрушчов
 • Кухня в Хрушчов с хладилник в нишата
  Тесен и висок хладилник в малка кухня в Хрушчов
 • За стандартна кухня е подходящ стандартен хладилник с размери 60х60 см.
 • за голяма кухня и голямо семейство, можете да изберете хладилник Side-Side (ще говорим по-късно) или френска врата (хладилник с люлеещи врати и фризер отдолу).
Френска врата

Голям хладилник тип френски врати

 • За банани и пара е достатъчно за малък хладилник с височина до един метър - може да бъде построен под плот за маса или фурна, както е показано на снимката по-долу.
Вграден мини хладилник

Вграден мини хладилник

Още няколко съвета:

 • При смяна на стар хладилник (особено вграден) без пермутация е необходимо да се уточнят неговите размери в инструкциите или на уебсайта на производителя и да се вземе ново устройство с еднакви размери. Във всички останали случаи наличното пространство може да бъде измерено с лентова мярка.
 • Обикновено основният фактор при избора на размерите на хладилника е неговата ширина. Дълбочината е от особено значение, ако това е от съществено значение, за да се хладилника не се извършва, или се извършва възможно най-малък за генералната линия на слушалките.
 • Височината на хладилника е избрана така, че най-активните потребители да могат лесно да достигнат до най-горните рафтове. Ако устройството е твърде високо, горният рафт най-често ще остане празен или ще доведе до много неудобства за членовете на домакинството.

2. Обхват

На първо място, обемът на хладилника зависи от размерите на корпуса, но капацитетът на камерите може да варира от модела до модела.

 • За семейство от 3-4 души обемът на хладилника е 200-250 литра, фризерът е 200 литра.
 • За един човек или двойка е подходящ и по-малък обем, например 120-150 литра.
 • Големите семейства трябва да гледат по-отблизо хладилника от 300 литра.

При равни други условия е по-добре да изберете най-големия обем с необходимите размери.

3. Брой на камарите и офисите

Камерите се наричат ​​топлоизолирани секции за продукти. При старите единици, камерата обикновено е една, дори ако е осигурен фризер: няма топлоизолация, стените постепенно са обрасли с лед изцяло.

 • Съвременните хладилници често имат две камери фризер (може да се поддържа температура от -24 до -6 ° С) и охлаждане (0-8 ° С).
 • Фотоапаратите могат да бъдат разположени един под друг или наблизо. Последният вариант - това е тип хладилник Side по Side: камера в него на еднаква височина, но различни ширини (повече от хладилни отделението за замразяване), две огледално врати отворен, като в гардероба. Две врати хладилник рамо до рамо - отличен избор за големи семейства или тези, които трябва да се съхраняват много магазини във фризера.
Хладилник едно до друго 550 л

Хладилник Side-by-Side 550 L

В допълнение към двете основни камери модерните хладилници могат да имат допълнителни камери и отделения с определен температурен режим:

 • Зона на свежест (нула камера). Месо, риба, млечни продукти и други нетрайни продукти и приготвена храна в отделението се съхраняват вече поради по-ниски температури - 0-1 ° С Т.е. продукти не zamorzhaivayutsya, но всички химични и биологични процеси са много пъти по-бавно, отколкото при 4 или 8 ° С конвенционална камера х-ка. Месото в зоната на свежест може да издържи няколко дни без замръзване, сиренето не изсъхне и по-малко се суши на въздух. Ябълките и цитрусовите плодове като цяло могат да лежат месеци. "Зоните за свежест" могат да бъдат сухи или влажни, когато камерата контролира не само температурата, но и процента водни пари. В "сухата зона" относителната влажност не е повече от 50%, тя е предназначена за съхранение на месни продукти. И в мокри до 95%, в такава среда, зеленчуци и плодове са по-добре запазени.

По наше мнение, нулевата камера е наистина ценен вариант за всеки хладилник. Тя ще опрости готвенето ви, ще намали до минимум процента на развалените продукти и ще ви позволи да отидете в магазина по-рядко.

Зона на свежест

Съдейки по отзивите, областта на свежест ви позволява да съхранявате готвени ястия ... най-малко една седмица

 • Зона за съхранение на плодове и зеленчуци. "Най-топло" отделение (8 ° C), което е почти във всеки модерен модел. Тук плодове, зеленчуци и зеленчуци никога не замразяват, продължават по-дълго, са вкусни и полезни.
 • Камера за вино. Разбира се, тук можете да съхранявате не само вино, но и всякакви други напитки. Температурата в такава камера е регулирана - днес можете да съхранявате червено вино в нея на 18 ° C, а утре - хладно шампанско до 15 ° C.

Хладилник с винарска изба

1

Вижте материалите по темата: Каква трябва да бъде температурата в хладилника?

4. Марка

Невъзможно е да се каже недвусмислено коя марка е по-добра и кое е по-лошо. Особено, ако човек е специализиран в бюджета, а друг - на елитни модели. Основният критерий за рейтингите е процентът на удовлетвореността на клиентите.

 • Идеалният хладилник е достъпен, обикновено замръзва и охлажда, не преяжда електричеството и живее повече от 10 години.

Ето първите 10 марки производители на хладилници:

 1. Liebherr
 2. Bosch
 3. рязък
 4. Samsung
 5. LG
 6. Siemens
 7. Indesit
 8. BEKO
 9. атлас
 10. Ariston

Въпреки това на пазара няма "тъмни коне" - с изключение на лидера в списъка на Liebherr, отличните хладилници се произвеждат от повечето известни производители на домакински уреди.

 • В същото време, не забравяйте, че всяка марка има успешни и неуспешни екземпляри. Освен това, повечето неуспехи се появяват след изтичането на гаранционния период (хладилниците са в продължение на десетилетия, а гаранцията е 2-5 години). Само някои марки пречупват всяка десета, а някои имат стотина или хиляда хладилника, което се отразява в рейтинга.

Ще добавим само, че е полезно да обърнем внимание не само на производителя, но и на страната на събранията. За Япония и Германия качеството на технологиите е въпрос на национална гордост. В допълнение, добър знак е монтажът в страната, в която се намира седалището на компанията.

Вижте също материал: 4 етапа на избор на вграден хладилник и нюансите на неговата инсталация

5. Консумация на енергия

Смята се, че 20% от електроенергията се изразходва за средния семеен хладилник.

 • Индикаторите за потребление на енергия са индивидуални за всяко устройство и трябва да бъдат посочени в характеристиките. Най-често стандартният хладилник консумира от 200 до 300 kWh годишно (т.е. средно от 17 до 25 kWh на месец).

Но за да изчислите точно колко ще консумира устройството ви предварително, това е невъзможно. Факт е, че енергията се консумира главно от компресора. Но колко часа на ден ще работи, зависи от натоварването, температурата в помещението, честотата на отваряне на вратата. През лятото хладилникът трябва да се охлажда по-често при високи температури. Ето защо производителите посочват само очакваната цифра за годината, но в реалния живот тя може да се различава.

 • Можем обаче да кажем, че хладилникът с голяма очаквана консумация на енергия на практика ще харчи повече, отколкото с малък.

Класове за енергийна ефективност

Хладилниците са етикетирани с букви от A +++ (най-икономични) до G (най-малко). Това е оценка на количеството загуба на енергия по време на работа. В този случай, понякога техника клас А +++ изисква повече kWh от клас А. Защо? Това означава, че самият той харчи повече (например за сметка на увеличения обем), въпреки че харчи по-икономично.

Във всеки случай етикетът на етикета трябва да посочва очакваната консумация на енергия. Просто ако класата не е A +++, а по-ниска, тогава на теория има по-икономичен хладилник със същия размер. Но действителната разлика обикновено е незначителна - по-важни са конкретните данни в kWh.

6. Ниво на шума

Нивото на шума, подобно на класа на потребление на енергия, е посочено на специален етикет на вратата на хладилника.

 • Според GOST устройствата с индекс от 25 до 34 dB се считат за тихи, средни от 35 до 44, а шумни от 45.

Представянето на нивото на шума на тихи и шумни хладилници ще ви помогне с тези съвети:

 • 25 dB е нивото на шума в жилищна сграда: часове, стъпки по стълбите, автомобили извън прозореца;
 • 35 dB не могат да бъдат чути в следващата стая, ако вратата е затворена;
 • 45 dB пречат на разговора, ако стоите един до друг.

Разбира се, хладилникът не прави шум денонощно, а само при работа на компресора. Но има изключение: системата "No Frost" изисква феновете, които могат да се блъскат по-дълго и по-често. Но във всеки случай, всички модерни модели са много по-тихи, отколкото остарелите съветски колеги.

 • Ако шумът, който публикува новия си хладилник ще изглежда непоносимо, проверете дали болтовете на доставка от мотора извори премахнати, дори ако машината е на стойност, не се отнасят до това дали е стъкло или други вибриращи повърхности.

7. Охлаждащи системи: капково и без замръзване

Има две охладителни системи: капе и без замръзване. Защо са необходими и каква е разликата? Тъй като за всеки отвор на вратата на хладилника попада вътре в топъл влажен въздух в камерата, се охлажда, вода се превръща в капки, и след това в глазурата. За предотвратяване на замръзване и нужда от капково устройство и система No Frost.

 • Системата за капково напояване приема наличието на изпарител на задната стена, който специално събира цялата излишна влага. По време на работа на компресора той се охлажда и водата замръзва. След това компресорът се изключва, изпарителят се нагрява, водата се топи, изтича през специални канали в палета и се изпарява. Във фризера системата не работи: имате нужда от положителна температура. Тя обаче се отваря по-рядко, така че проблемът със снежните растения не е толкова важен. Но ако е твърде много, ще трябва да се размрази ръчно.
 • Системата No Frost включва феновете. Изпарителят е в отделна кухина. Когато компресорът се включи, вентилаторите издухат въздух през тази кухина, охлаждат се и водата остава на изпарителя. Студеният въздух е равномерно разпределен в цялата камера. В резултат на това температурата е еднаква при всички рафтове, няма влага и задната стена не замръзва. Някои производители инсталират филтри за почистване и дезинфекция на въздуха, което намалява риска от бактерии и мухъл. Предимствата пред системата за падане са очевидни.

Въпреки това, има хладилници No Frost и минуси в сравнение с капката система:

 • По-голям шум от страна на феновете;
 • По-голямо потребление на електроенергия;
 • Отделна кухина заема пространство, т.е. обемът е по-малък за същите размери;
 • Същевременно се препоръчва да се размразява веднъж годишно;
 • Цената е по-висока.

Оказва се, че системата за капково е по-благоприятна и по-тих, но не Frost работи във фризера, позволява да не мисля за леда и дори постави камерата не се охлажда храна (въпреки че не е желателно) и, в допълнение, поддържа постоянна температура на всички рафтове.

8. Компресорът

Оставало е, че хладилниците с два компресора са много по-удобни: можете да размразете фризера отделно, не всички наведнъж. Но съвременни уреди, от една страна, по-рядко се размразяват като цяло, и на второ място, дори и с полу-автоматичен контрол ви позволяват да деактивирате камерата отделно (особено програмируем). Тогава защо се нуждаем от хладилници с два компресора? При много големи скъпи хладилници са необходими два компресора, за да се охладят бързо планините на продуктите и в двете камери. Но в старите уреди от икономическа класа са необходими няколко компресора, които да позволят / изключат всяка камера отделно.

 • Така че, закупуването на хладилник с два компресора няма много смисъл, но можете да разгледате новостта - устройство с инверторен компресор.

Класическите линейни компресори работят циклично: включено, охладено, изключено. Температурата надвишава ли нормата? Той се присъедини отново и така нататък. И въпреки че устройството действително не работи през цялото време, енергийните разходи за интензивно охлаждане са много високи. Освен това температурата в клетките не е постоянна, но варира. Компресорите от инверторен тип поемат постоянна работа за поддържане на температурата. В зависимост от ситуацията (отвори вратата, сложи много топла храна), може да се охлади по-активно, а след това да загуби пара. В производството такива хладилници са по-скъпи, но те работят по-тихо и температурата е стабилна. Но все пак, действителната разлика може да бъде невидима, така че избора на хладилник трябва да се ръководи от други показатели.

9. Допълнителни функции и функции

Ето няколко полезни и не много усъвършенствани функции, които са най-чести:

 • Защита от деца - в някои хладилници защитата от деца се състои само в недостъпността на бутоните, а в някои - при заключване на контролния панел и вратите. За семейства с малки деца тази функция е абсолютна мачта.
 • Антибактериално покритие. Разпрашването на много тънък слой сребро съдържащ реагент ограничава растежа на някои бактерии, което може да ускори развалянето и да причини неприятни миризми. За съжаление, такава защита не дава абсолютна защита, така че все още трябва редовно да се мият хладилника.
 • Супер замръзване. Позволява да се запази температурата във фризера под стандартните -18 ° C, поради което продуктите ще замръзнат по-бързо, повече ще запазят своя вкус и полза. Въпреки че, разбира се, домакинските уреди не могат да се доближат до индустриалната "шокова студ" - все още вкусът на размразения продукт ще се различава от свежите.
 • Прозрачни кутии - като дреболия, но с тях търсенето на подходящите продукти е много по-лесно.
 • Сгъваеми, сгъваеми или сгъваеми рафтове. Прибиращите се рафтове улесняват достъпа до най-отдалечените ъгли. Сгъваемите рафтове могат да се регулират по ширина, така че на подлежащото под тях да поставите високо ястие. Сгъваемите рафтове са удобни, тъй като ви позволяват да поставите много големи тигани, без да изваждате допълнителен рафт от камерата (вижте снимката по-долу).

Сгъваем шелф

 • Генератор на лед. Вграден лед врата машина - едно приятно допълнение, но по-често той или вдига цената на хладилника цената за точно стойността на един генератор или изпълнение не се различава от замръзване във формите - Ice също така ще трябва да изчакаме няколко часа само подаващи красиви.

10. Дизайн

Хладилници строги форми или заоблени, с дръжки и без тях, с изпъкнала врата и идеално права, по-модерен стил или в ретро-версия, по-матов или гланцов версии. По цвят те са бежови, червени и дори сини.

 • Но все пак изборът на дизайн не е толкова голям - повечето хладилници са бели или метални цветове (матирани или лъскави).

Хладилник в метален цвят в интериора на кухнята

Ето няколко съвета за избор на хладилника:

 • Ако кухнята е малка, тогава хладилникът трябва да избира строги геометрични форми - такива устройства винаги са малко по-компактни.
 • Черният хладилник е много стилен, но имайте предвид, че дори най-малките места ще бъдат много забележими.
 • Харесва ли ви ретро стил? Тогава вашият избор е хладилник от Smeg. Между другото, тази марка може да намери хладилник с почти всеки цвят.
Червен хладилник Smeg

Червен хладилник Smeg

 • За семейство с деца можете да изберете хладилник от фирма Miele - с табла, върху която можете да рисувате.

Хладилник Miele

Въпреки това, оригиналната форма на хладилника не е присъда! След покупката дизайнът може да бъде завършен самостоятелно, следвайки нашите майсторски класове или поръчване на услугите на капитана.

Боядисване на хладилник

Боядисване на хладилник

Хладилна рисунка

Боядисвайте хладилника в тона на слушалките

Хладилник, залепен с винилов филм

Хладилник, залепен с винилов филм

Хладилник, боядисан с шисти

Хладилник, боядисан с шисти

Ако искате стационарен хладилник, можете дори да го построите сами, без да компрометирате неговата ефективност и портфейла си.

Вариант на полустроен хладилник

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map