Възможности за вътрешно обзавеждане на кухнята с MDF панели

Възможности за вътрешно обзавеждане на кухнята с MDF панели

Възможности за вътрешно обзавеждане на кухнята с MDF панели

Като ремонтирате в кухнята, мечтаете ли за довършителни работи, с които можете бързо да подреждате неравномерни стени или тавани? И така, че цветовете се вписват перфектно под цялостния дизайн, силата и естествеността са на висока надморска височина, а инсталацията се оказва мощна дори и за лайка? След това трябва да обърнете внимание на MDF панелите за кухнята - да, този материал отдавна не е новодошъл на строителния пазар, но със сигурност е достоен за похвала за високо качество и близо до вниманието на майсторите вкъщи за по-лесно инсталиране.

Предимства и недостатъци на материала

Едно от важните предимства на MDF е екологичната съвместимост, която не е дори по-ниска от масивната дървесина. Въпреки това, не е изненадващо, тъй като самото производство: средна плътност гипсофазер включва използването на само естествени материали - се използват за производство на дървесни отпадъци много малка част, без прах включвания, корени и клонки. Масата на най-малките дървени стърготини се нагрява и се подлага на компресия. По време на процеса на загряване се разпределя природен свързващо вещество - лигнин, от която се образува дърво борда и има следните характеристики:

 • устойчивост на влага - в плътната структура на MDF, влагата не прониква толкова бързо, колкото в по-порестата ПДЧ;
 • висока механична якост, не по-лоша дори от естествено дърво или мебелен панел;
 • топлинна устойчивост (въпреки че директен огън и не може да устои, но от горещото слънце или отопление от плоча няма да се счупи);
 • Изолационни свойства - MDF абсорбира абсолютно шума и забавя топлината;
 • ефективен външен вид за изпълнението на интересни дизайнерски решения.
MDF панели

Диагонално полагане на стенни MDF панели

Благодарение на тези параметри стана възможно да се използват MDF панели за довършване на стени в помещения с висока влажност и температура.

MDF панели

MDF панелите могат да бъдат избрани за всеки интериорен дизайн

Разбира се, имаше някои недостатъци. MDF в различна степен е присъщо на повечето от недостатъците на естествено дърво - те не могат да бъдат приписани на огнеупорна тапицерия, както и продължителен контакт с вода, няма увеличение на плътността не предпазва от деформация дърво. Но за да се подобри характеристики на материала, включително резистентност към гъби и гнилостните микроорганизми помага външно покритие, бои, дървен фурнир, меламин или PVC филм, или акрилова пластмасова обвивка на.

плоча

Облицовани дъски

Друга слабост на всички дървени панели е задният край, който остава незащитен, когато се монтира. Ето защо трябва да се справите ръчно с фугите или да използвате специални профили, за да предпазите ръбовете от проникване на влага.

кухня декорация

Завършване на кухнята с MDF стенни панели, използващи профили

Към бележката! Най-устойчиви на повреда на повърхността е MDF, покрита с пластмаса с високо налягане, екологична - с фурнирова облицовка и най-ефективна - с фотопечат.

фото печат

Фотопечат върху пластмасова облицовка на MDF панели

Класификация на MDF панели

За производството на материала се използват плочи от фибростъкло, които могат да бъдат удобно приспособени към размера на повърхността. Много по-лесно е да изберете готови стенни панели от MDF за кухня, в зависимост от площта на обшивката.

Формата и размерът на панела могат да бъдат разделени на следните групи:

 1. Окачени или правоъгълни ребра с различни широчини (150-900 до 2400-4000 мм) със специални "брави" върху дълги странични стени се използват за пълно или частично покриване на стени и тавани.
панелни стени

Дългата облицовка е удобна за довършване на големи площи

 1. Плочки с квадратни или правоъгълни широки панели със страна 290-950 мм, използвани главно за облицовка на стени или облицовки на кухненски престилки.
стенни облицовки

Облицовка на MDF стени

квадратни фрагменти

Плоските фрагменти изглеждат добре и на тавана

 1. Плоча (лист) - най-големият материал в района, който е нарязан на параметрите на клиента. Размерите са избрани в диапазона от 1040 до 2800 мм за максимално безшевно покритие на стената.
MDF панели

Монтаж на MDF листови панели

В допълнение, MDF стенните панели за кухнята се различават по дебелина.

 • Най-тънък (5-9 мм) - удобен за малкото си тегло и лесна инсталация, но не може да се похвали с достатъчно силен, така че те често се използват в производството на мебели фронтове, но може да се използва за покриване на тавана в кухнята.
 • Средна дебелина (10-18 мм) - основен материал за облицовка на стени (както и за производство на врати или мебелни скелети). Те са достатъчно силни, но тяхната дебелина ще бъде незначителна в полезното пространство на помещенията.
 • Дебел (19-38 мм) - най-издръжлив, използван основно в производството на мебели, но може да се използва за покриване на големи площи, които изискват допълнителна изолация.

И накрая, MDF стенните панели за кухнята могат да бъдат разделени от текстура на гладки и релефни. Гладката повърхност (особено с лъскаво покритие) визуално увеличава стаята, което е особено вярно за малките кухни. Но на текстурирани лице с подчертано облекчение по-малко видими различни дефекти, и изглежда по-необичайно и грандиозно.

довършителни материали

Релефни довършителни материали на базата на MDF

готварска печка

Печка с вълнообразна текстура

Интересно! Всеки, който иска да се занимава с дизайнерското изкуство, може да се опита да избере комбинации от различни цветове или текстури, както и в нестандартно (например диагонално) редактиране на MDF плоскости. Ако не сте сигурни в уменията си, използвайте готовите оферти с оригинален дизайн, например материали с 3D ефект.

MDF панели

Оптични илюзии, използващи 3D технологии

Опции за облицовка на кухнята с MDF панели

Ако решите да използвате MDF панелите, когато декорирате кухнята, важно е да определите района на тяхното покритие. Всъщност вариант две - пълно покриване на всички повърхности (което е рядко) или фрагментирана облицовка на стени, тавани или секции от тях. Предлагаме да разгледаме няколко области, в които този материал ще бъде както функционална защита, така и ефективна декорация на интериора.

1

Пълно покритие - за и против

На пръв поглед изглежда, че най-добрият вариант за завършване на кухнята с MDF панели е пълната подмяна на всички материали за облицовка с декоративни дървени плочи. Резултатът обаче рядко отговаря на очакванията. За да осъществите тази идея, ви е необходима наистина просторна стая с висок таван, в противен случай малка кухня с такъв декор може да се превърне в някаква дървена кутия.

Разбира се, можете да свържете фантазията и да се опитате да създадете оригинални комбинации от цветове, да победите текстурата на релефа и гладките материали или да направите инсталация с нестандартен стил. Например, за пода, за да вземете квадратни плочи, за стени - многоцветна облицовка, и таван на ниво с безшевни панели. Но все пак е по-добре да оставите тази опция за кухнята в страната или в селска къща.

кухня Cabin

Пълна корпус на кухнята в просторна къща

облицовка

MDF стенни, подови и таванни

За кухни в апартамента често се използва частично довършване с MDF панели. Това може да бъде облицовката на долната част на стените, използвана предимно в големи помещения, тъй като в малките кухни това пространство е почти изцяло покрито с мебели. Също така, MDF облицовка или лист може да затвори тавана. Освен това, ако е по-препоръчително стените да завършат плочите под дървото, таванното покритие трябва да избере леко неутрални нюанси - бяло, меко синьо, кремообразно. В допълнение към монохромните панели за тавана, са подходящи имитации на камък, като светъл мрамор и оригинални релефи.

украса

Декорация на MDF стени и тавани в кухнята

кухня

Кухня с MDF стени

Стенна декорация

Модерни кухни с декорация от MDF стени

Важно! Не е необходимо да избирате един и същ материал за облицовка на стени и тавани - нека панелите да се различават по текстура или цвят, така че да не намаляват визуално обема и височината на помещението.

Облицовка на трапезарията

Красива структура и топлия цвят на естествено дърво създадете уютна атмосфера, така фурнирован МДФ или ламинирани често се използва за украса на трапезарията - част от кухнята, където на една маса на цялото семейство. Тази облицовка изглежда много по-удобно от плочките и е много по-практична от тапета. И тъй като трапезарията е разположена на известно разстояние от печката и мивката, ефектът върху повърхността на прекомерна влага или температура е минимален.

Съвет! Ако използвате финиша с различни цветове, текстури или форми, можете да разграничите визуално от работните и от трапезарните площи на кухнята.

украса

Освещаване на трапезарията с декорация на дърво

настолна

Уютно дуо е масивен работен плот и стена с дървена облицовка

Ако кухнята е достатъчно просторна, има дълга правоъгълна форма или е комбинирана с друга стая в къщата, можете да инсталирате малка преграда, разделяща трапезарията и работната площ не само визуално. И тук, по много удобен начин, ще има безшевни стени от MDF, имитиращи дърво. И това може да се използва и фурнир от скъпи породи, просто покритие от лак и материал с реалистичен фотопечат. Въздушните екрани от MDF, произведени чрез лазерно рязане, изглеждат не по-малко впечатляващи.

Преградни стени за зониране на кухненско помещение:

z20
z21
Z22

Към бележката! В кухни с малка площ (например в "Хрушчов") този материал е обрязан със стена, противоположна на работната. И за това, дори не е нужно да покриете напълно цялата площ, просто затворете MDF панелите с повърхности, които са без мебели. Особено добро при частично облицоване е безшевен лист, нарязан на размера на отвореното пространство.

Приложение на MDF за кухненска престилка

Секцията на стената между горните и долните шкафове на кухненския комплект се отнася до работната площ, т.е. тук излагането на влага и температурата е най-високо. Затова MDF панелите за довършване трябва да бъдат избрани само с добра защита (и в идеалния случай - устойчива на влага) или допълнително да ги покриете със стъклен екран.

Най-надеждният вариант за стенни панели за вътрешно облицоване на кухнята е т. Нар. MDF-одеяло с топлоустойчиво пластмасово покритие. Между другото, друго предимство на тези листове плочи е тяхната богата декоративна гама, включително fotopechat.Predlagaem за избор вдъхновение от снимки на стенни панели върху кухненската престилка.

С пластмасово покритие и фотопечат:

Z23
Z24
Z25

С релеф - интересна идея за фрагментарна декорация на стени:

z26
z27
Z28

Изберете края на престилка трябва да бъде с оглед на интериора на стаята, цветовата схема и дизайн на фасади кухня. Могат да бъдат монохромни панели от всякакви нюанси, покрития с шарки, фотографии, имитация на плат, камък, тухла. Най-ефективният и естествен вид MDF панели с красива дървена конструкция.

Дървена престилка за работна площ:

z29
Z30
Z31

Към бележката! Стенните панели за престилката са по-добре монтирани на щайгата, за да се извършат под тях окабеляване за осветяване на работната зона и комуникация за свързване на различни домакински уреди.

Методи за монтиране на MDF облицовка със собствените си ръце

За украса на стени и тавани с MDF панели има само два варианта за монтаж - лепилен и скелетен. Последното се счита за по-екологосъобразно, тъй като не изисква химични агенти, които, когато са изложени на високи температури, могат да отделят вредни вещества. В правилно оборудвана кухня негативните ефекти от евентуалното изпаряване на лепилото се компенсират от изпускателната вентилация, така че и двата варианта са еднакво популярни и успешно се използват за покриване на различни повърхности.

Закрепване на панели върху лепило

По този начин можете да монтирате различни панели, но ще бъде най-надежден за фиксиране на тънки и средни MDF плоскости. Монтажът на лепилото се избира само в случаите, когато повърхността няма дефекти, които се простират извън равнината с повече от 2-3 мм.

Важно! За безопасна работа с лепилни съединения се препоръчва да се използва защита (най-малко - гумени ръкавици, като максимум - респиратор) и да се осигури приток на чист въздух в помещението.

Схемата за фиксиране на панелите за вътрешно обзавеждане на стените на кухнята е проста и не отнема много време:

 • Работната повърхност се почиства от старото покритие (остатъци от боя, тапети и други довършителни материали) и земята. Това е необходимо за отстраняване на мухъл или гъбички, защита от тяхното повторно появяване, обезмасляване, както и увеличаване на адхезията.
 • При пълно покриване на стените по долния ръб на самия под е прикрепен метален профил или дървена релса. Първата лента е желателно да се измери, за да се опрости работата по изравняване на следващите редици от довършителни панели и инсталиране на перваза.
 • На основата се прилага лепкав състав - пунктиран в стръмен ред или зигзагови ивици. В случай на закрепване на листов материал с голяма площ, самата стена или таван се обработва, за малки летви лепилото се нанася върху MDF панела или самата плочка.
лепило

Нанесете лепило върху шината, ако е малко

обработка на лепило

За дълги или триизмерни фрагменти е по-добре да се работи с лепило за стена

 • Монтаж започва с ъгъл - първия панел се притиска към работната повърхност е изравнена с вертикално и хоризонтално ниво и obstukivaetsya гумен чук (или удари) за плътно прилепване. След това се прибавят следните елементи.
 • В случай на лепене дъски или плочки, правилността на връзката се проверява по ниво на всеки 3-5 фрагменти. Излишъкът от лепкав състав, който излиза, веднага се отстранява с кърпа, напоена с вода или алкохол.
 • След фиксиране на цялата облицовка се монтират необходимите фитинги - вътрешни, външни и довършителни ъгли, первази.

Важно! Най-удобно за начинаещите майстори да използват така наречените "течни нокти" за монтаж, по-опитните могат да избират всякакви универсални подсилени адхезивни композиции или дори монтажна пяна.

Монтиране върху рамка или щайга

Ако кухнята не е доволна от идеално плоски повърхности, за довършване със стенни панели е необходимо да се оборудва рамка от метални профили или дървени стелажи. Тази опция също е избрана за инсталиране на скрита инсталация и покриване на тавана.

планина

Монтиране на MDF панели върху рамката

Последователност на работа:

 • Подготвителният етап е да се приложи грунд с фунгицидни свойства към стените или тавана. Същото импрегниране обработва всички дървени части на бъдещата рамка.
 • Щайбата се маркира. Когато се работи с стени на горната и долната релси, разположени на разстояние 3-5 см от пода и тавана, а останалата част да се отмени една от друга на 40-50 см. За таван рамка маркирате решетка с квадратен страна на 1 m.
 • Елементите на рамката са закрепени към работната повърхност с метални или дървени винтове с стъпка около 50 см, като се проверява верността на нивото на инсталация.
 • Монтирането на панелите започва от ъгъла. Първата ламела е изравнена до вертикално ниво и е фиксирана към всеки парапет на касичката с малки скоби на такова разстояние, че те могат да бъдат затворени с фитингите си. От друга страна ламелите на гребена също са прикрепени към рамката. Най-удобно за тази цел е да използвате специални скоби (на конструктивен жаргон - клеймери).
система за закрепване

Система за монтаж на Crammer

 • Следващият ламел се монтира в ключалката на предишната и се фиксира от глинестата върху гребена. Този доклад се повтаря по целия периметър.
 • Последният лентата се нарязва с ширина ножовка, ако е необходимо (ако разликата е твърде тясна, то е възможно да се намали ширината на първия и последния фрагмент, разликата не е видно).
 • След монтажа на всички основни елементи, мебелите са готови - необходимите ъгли и цокли са приложени.
обшивка

Покриване на тавана

Видео: как да поправите панели от MDF върху стената на кухнята

Сега знаете как да отрежете MDF панелите с таван или стени. Тази работа е много проста и достъпна дори за непрофесионалист майстор, но ако времето не е достатъчно независими експеримента, или просто не разполагат с увереност в собствените си строителни умения, винаги можете да се обадите за помощ от професионалисти, които ще направят монтаж на МДФ панели с високо качество и в най-кратки срокове.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

55 − = 45

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map