Hoe en wat rolluiken met uw eigen handen doen: een stapsgewijze instructie voor het maken van een rolgordijn

Hoe en wat rolluiken met uw eigen handen doen: een stapsgewijze instructie voor het maken van een rolgordijn

Hoe en wat rolluiken met uw eigen handen doen: een stapsgewijze instructie voor het maken van een rolgordijn

Rolgordijnen zijn geschikt voor kenners van eenvoudige vormen, duidelijke lijnen en een beknopt ontwerp. Ze zijn perfect te gaan met het voornaamste doel van de gordijnen - het sluiten van het venster opening van de zon en nieuwsgierige ogen, maar tegelijkertijd neemt weinig ruimte in beslag en niet overbelasten het interieur veel draperie, multilayer design, ruches, ruches, soezen en andere decoratieve elementen. Bovendien kunt u unieke rolluiken met uw eigen handen maken - stap voor stap instructies zijn bijgevoegd.

Voor- en nadelen van rolluiken

Maar voordat u ons vertelt hoe u rolgordijnen maakt, maken we kennis met het principe van hun werk. Zoals alle vernuftig is het principe van hun apparaat zo eenvoudig mogelijk: een glad weefsel met een genaaid verzwaringsmiddel, opgehangen aan het raam en bij het spannen wordt het snoer eenvoudig op de trommel gewikkeld.

Voordelen van rolstructuren:

 • Sluit de vensteropening goed, met uitzondering van de mogelijkheid om de kamer van buitenaf in te kijken.
 • Kan op een standaard kroonlijst, metalen of houten frame worden gemonteerd - dergelijke gordijnen nemen in elk geval minder plaats in dan standaardgordijnen.
 • Als u hem op een frame monteert, blokkeer dan geen toegang tot frisse lucht terwijl u de kamer ventileert.
 • Geschikt voor elke kamer en zal een uitstekend alternatief zijn voor jaloezieën, die door velen nog altijd als een kantoorelement van de inrichting worden beschouwd. Stoffen gordijnen zien er gezelliger en "huisgemaakt" uit.
 • Je kunt ze zowel apart als in een set met ander textiel gebruiken - gordijnen, gordijnen, lamsvellen, tule.
 • Een enorme selectie aan textiel en kleuren stelt u in staat om de optimale oplossing voor elke interieurstijl te vinden.
rolluiken

Weefselrollen kunnen afzonderlijk op elk blad worden geïnstalleerd

Rolgordijnen in verschillende stijlen keukeninterieur:

re1
RE2
RE3

Maar er zijn dergelijke gordijnen en hun nadelen. In tegenstelling tot dezelfde jaloezieën, kunnen de richting en intensiteit van het licht alleen worden aangepast door gedeeltelijk op te heffen of te laten zakken - het is mogelijk om een ​​lichte schemering te creëren met behulp van een speciale stof met inzetstukken met verschillende graden van transparantie. Bovendien absorbeert elk textiel geuren en heeft het regelmatig verzorging nodig - talrijke wasbeurten, schoonmaken en strijken, vooral als het gaat om de keuken. Maar het belangrijkste nadeel zijn storingen in het mechanisme en frequente vervormingen van de stof bij het openen / sluiten van het venster, dus denk goed na over hoe het mechanisme van rolluiken zou moeten werken.

Typen constructie en hefinrichting

Het belangrijkste element van de rolbeugel is een staaf met een cirkelvormige dwarsdoorsnede, die de stof in een rol verzamelt, en een decoratief koord of ketting, waarvan de spanning de rol doet werken. Houd de gordijnen rechtop met een verzwaringsmiddel, en in de gevouwen - vaste kousenbanden of andere decoratieve elementen. Afhankelijk van het type constructie kan de stang tegelijkertijd de rol van zowel de last als de rol spelen, als deze onder wordt geplaatst of aan de kroonlijst of het frame wordt bevestigd.

blind

Bar onderaan de gordijnen

kraal

Roller geïnstalleerd van bovenaf

Hoewel het principe van de werking van alle rolgordijnen hetzelfde is, kan hun ontwerp worden onderscheiden door extra elementen, waarvan het doel is het uiterlijk te verbeteren of een comfortabelere bediening te verschaffen. De meest praktische toevoeging is misschien het gebruik van speciale geleiders of magnetische banden die vervormingen en scheuren in de werking van de gordijnen elimineren. De gesloten doos waarin de rol met een tissue rolt "verbergt" - naast een esthetische functie beschermt het textiel ook tegen verschillende beschadigingen en ophopingen van stof.

blinds

Blinds met een gesloten doos worden cassette genoemd

Er zijn verschillende controlesystemen voor het hefmechanisme:

 • Ketting - de regeling van de rolgordijnen wordt handmatig uitgevoerd met behulp van een gebruikelijke koord, touw of kunststof ketting, over de trommel geworpen en bevestigd aan de onderkant van het blad. Wanneer u aan het koord trekt, begint de roller te draaien, het gordijn te wikkelen of recht te trekken. Maar om het doek vast te houden, moet u bovendien clips, kousenbanden of andere houders gebruiken. Ondanks de eenvoud van het apparaat, wordt een dergelijk systeem als het meest betrouwbaar en betaalbaar beschouwd.
kettingmechanisme

Kettingmechanisme - eenvoudig en duurzaam

 • Veer - het systeem wordt geïnstalleerd in het bovenste of onderste deel van het gordijn en sluit snel wanneer de veer rechtgetrokken is. Tegelijkertijd wordt het materiaal automatisch gefixeerd en vereist het geen extra handelingen met de houders. Toegegeven, de veren slijten snel en vereisen frequente vervanging.
stoffen rolgordijnen

Weefselrollen met een veermechanisme kunnen zowel in het bovenste als het onderste deel van het venster worden geïnstalleerd

 • Elektrische aandrijving is het duurste en gecompliceerde systeem dat in bedrijf is, maar de meest eenvoudige in gebruik. Het weefsel in dergelijke gordijnen wordt opgevouwen door de inspanningen van een elektromotor, die op afstand kan worden gestart of door op de knop van de schakelaar te klikken. Dit hefmechanisme is gewoon onmisbaar voor grote en hoge openingen, op het plafond of in dakkapellen.
schema

Regeling van het apparaat voor elektrische gordijnen

Het eenvoudigste mechanisme voor rolgordijnen kan met uw eigen handen worden gemaakt van een ronde staaf hout of een metalen staaf, die het voorziet van een koord of een plastic ketting, die samen met de bevestigingshardware kan worden gekocht. Maar als u meer functionele gordijnen wilt - lente of elektrisch, dan zou u een kant-en-klaar systeem moeten kopen en het materiaal dat u leuk vindt daaraan bevestigen.

Tot op de hoogte! Rollen worden ook vaak Romeinse gordijnen genoemd. Maar dit is niet helemaal correct. In de gesloten toestand zijn ze echt vergelijkbaar, maar bij het hijsen van rolstructuren wind de stof op de as, en "Romeins" - verzamel in horizontale plooien.

Materialen voor praktische gordijnen

U kunt met uw eigen handen rolgordijnen maken van houten planken of dunne bamboelatten. Dergelijk materiaal brandt niet in de zon, beschermt op betrouwbare wijze tegen licht en heeft weerstand tegen mechanische schade. Maar het heeft twee belangrijke nadelen: lawaai-effecten in een ontwerp en indrukwekkende gewicht (zelfs een lichte bamboe vereist een diep gat voor een veilige vergrendeling design - tape het voor een lange tijd zal niet stoppen). Bovendien, ondanks alle ecologie en natuurlijke schoonheid van de boom, zoals een verscheidenheid aan kleurenoplossingen als textiel, kan het niet opscheppen.

1
blind

Bamboeblinden

Daarom zijn de meest populaire materialen voor rolgordijnen stoffen: polyester, linnen, katoen en nylon. Bewezen en gecombineerde stoffen - glasvezel, polyester met toevoeging van viscose, satijn of katoen, "zeef" (polyvinylchloride met glasvezel). Al deze stoffen zijn praktisch genoeg, gemakkelijk aan te trekken en lang te dienen. Een schaduw en ornamenten kunnen worden opgehaald, afhankelijk van de stijl en kleurenschaal van de registratie van een kamer.

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de mate van transparantie - voor de woonkamer, keuken en dunne kantoortextielmaterialen die geschikt zijn voor lichttransmissie zijn geschikt. Maar voor een slaapkamer of een kinderkamer is het beter om de voorkeur te geven aan een dicht gordijn dat de slaap betrouwbaar beschermt tegen de heldere stralen van de ochtendzon, het licht van de lantaarns en de gloed van de koplampen 's nachts.

Gordijnen "blackout" - de beste bescherming tegen fel licht

Belangrijk! Merk op dat wanneer het gordijn wordt neergelaten, de onderkant zichtbaar is vanaf de straat. Daarom is het de moeite waard om een ​​dubbelzijdige stof te kiezen of twee enkelzijdige lagen op één vel te naaien.

stoffen luiken

Typen stofrolgordijnen volgens de mate van duisternis van de kamer

Stoffen met lichteffecten:

 • Transparante en doorschijnende stoffen (katoen, satijn, zijde) - een goede spreiding van de zonnestralen, maar slecht donkerder de kamer, dus voor de rest kamers bij voorkeur moet worden gecombineerd met dikke gordijnen of gordijnen.
rolluiken

Transparante en doorschijnende rolgordijnen beschermen tegen nieuwsgierige blikken overdag wanneer het licht wordt uitgeschakeld in de kamer

 • "Blackout" - ondoorzichtig textiel met volledige black-out is ideaal voor slaapkamers, zolder- of plafondramen, thuisbioscopen. Dergelijke gordijnen bieden een ideale rust, zelfs op een zonnige zomerdag.

"Blackout" - stof met volledige black-out

 • "Dimaut" - vertraagt ​​het licht van 70%, dus het wordt beschouwd als een universele oplossing voor de slaapkamer, woonkamer en kinderen. Maar voor de keuken, waar het belangrijk is overdag goede verlichting te hebben en 's nachts geen volledige stroomuitval nodig heeft, is het beter om een ​​dunnere stof op te nemen.
dimaut

Dimmout: gemiddelde stroomuitval

 • "Dag-nacht" of "zebra" - dit textiel wordt gemaakt door afwisselend matte en transparante stroken, waarmee u de mate van duisternis in de kamer kunt aanpassen aan het principe van de zonwering.
rolgordijnen

Rolgordijnen gemaakt van textiel met het effect van "dag-nacht"

Belangrijk! Rolgordijnen in de keuken kunnen worden gemaakt van textiel geïmpregneerd met speciale verbindingen, waardoor de absorptie van vet, geuren en andere kookkosten wordt verminderd. Voor huiskamers zijn gordijnen met antistatisch effect, stofwerende en reflecterende warmte, voldoende. Zulke stoffen helpen bij het creëren van een luchtlaag bij het glas, die de kou in de winter en in de zomer - de hitte van de zonnestralen - behoudt. Maar voor stoffen met impregnering wordt alleen chemisch reinigen aanbevolen.

keuken

In de keuken is het beter om stoffen te gebruiken met vuilafstotende impregnaties

Een gedetailleerde masterclass over de productie van een rolgordijn

Onafhankelijke naaigordijnen - een echte besparing bij het inrichten van de kamer, want in elk venster kunt u ongeveer 2-3 duizend roebels winnen (vergeleken met de afgewerkte modellen). Daarom zullen we in detail bekijken hoe u rolgordijnen met uw eigen handen kunt maken.

Correcte metingen - de sleutel tot succes

Om ervoor te zorgen dat rolluiken het venster goed afsluiten, is het belangrijk om niet alleen de parameters van de opening zelf zorgvuldig te meten, maar ook om rekening te houden met de volgende nuances:

 • Bepaal het gebied dat het gordijn moet bedekken - dit kan de volledige opening zijn, alleen het glas of afzonderlijke deuren (de laatste optie is handig voor luchten, maar kost meer tijd tijdens de uitvoering).
gordijnen vastmaken

Opties voor bevestiging van het rolgordijn aan het raam

 • De lengte van de snede van het weefsel wordt berekend als de som van de hoogte van het venster (of de opening), ruimte van 3-4 cm voor het verwerken van plakjes en 15 cm voor "zakken" voor de staaf en weging.
 • Voor de breedte van het canvas worden metingen van het glas of frame gemaakt met een toelating van 3-4 cm (15-20 mm aan elke zijde) voor bochten.
metingen

Metingen voor gordijnen die een vensteropening overlappen

Materialen en hulpmiddelen voor werk

Om rolluiken met uw eigen handen te maken en een geheel nieuwe constructie te maken, hebt u de volgende set gereedschappen en verbruiksartikelen nodig:

 • Een aluminium staaf, een uitsnijding van de kroonlijst of een houten balk met een doorsnede van 2,5-3 cm is de toekomstige rol, waarop het doek zal worden gewikkeld. Het is belangrijk dat de lengte ongeveer 1,5-2 cm kleiner is dan de breedte van het canvas (rekening houden met de naad).
 • Bevestiging op een frame of een raamopening, bijvoorbeeld een houten staaf met een paar zelfversterkende metalen hoeken voor een conventioneel frame of dubbelzijdige scotch (optie voor een kunststof venster).
 • Naaimachine en draad.
 • Knip de stof af volgens de genomen metingen.
 • "Klittenband" of lintwol over de lengte van de balk.
 • Plastic / metalen ringen en decoratieve klem (zijde, satijnen lint of decoratief koord), waarvan de lengte 3 keer de lengte van de gordijnen is.

Tot op de hoogte! Het vervaardigingsproces kan altijd vereenvoudigen: een direct mechanisme om de trommel, beugels en ketting aan de hardware winkel koopt en hechten aan het op bandjesweefsel in het atelier van de metingen behandeld (om een ​​bijzondere broodjes "Velcro" is reeds opgenomen). U kunt dus met een minimum aan inspanning een uniek gordijnontwerp voor uw project maken.

rolgordijn

Toebehoren voor rolluiken

Stapsgewijze instructies voor het naaien van gordijnen

Na deze metingen en voor te bereiden alles wat nodig is voor het werk dat je klaar bent om de meeste kans om deel te nemen in shtory.Udobney opening en het afstemmen op een vlak en glad oppervlak monteren - tafelblad strijkplank of de algemene vloer.

Rolluiken met hun eigen handen - gedetailleerde masterclass:

 1. De stof wordt geschraapt volgens vooraf gemeten metingen. Als dit een materiaal met een eenzijdig patroon is, moet u twee sneden van aangezicht tot aangezicht naar elkaar in de lengte en aan de ene kant aan de breedte naaien, vervolgens de "zak" omdraaien en naaien. Als het doek tweezijdig is, volstaat het om de randen te verwerken, rekening houdend met de vergoeding. Daarna wordt het doek met een strijkijzer afgestreken, met speciale aandacht voor de hoeken.
 2. Onderaan de toekomstige gordijnen moet je de "zak" vegen, de weging erin leggen en deze op de machine naaien, waarbij je deze van alle kanten sluit.
utyazhilitel

Zak voor weging

Tot op de hoogte! Als het gordijnmateriaal niet met speciale middelen is geïmpregneerd en niet bedoeld is voor chemisch reinigen, is het de moeite waard om te zorgen voor verwijdering van het verzwaringsmiddel voor het wassen. De eenvoudigste optie is niet om de "pocket" stevig dicht te naaien, maar om aan een kant te sluiten aan een kleine rits, knopen of haken.

 1. Houten beugelhouder kan met een doek worden omwikkeld, met een nietmachine voor meubels worden bevestigd of met een naald worden ingeregen. De tweede optie is om eenvoudig een deel van de vortexband aan de voorkant te lijmen (de tweede moet aan de bovenrand van de gordijnen worden genaaid).

Planck met plakband:

lat

Plank met plakband

berg

Tape bevestigen

Tot op de hoogte! Als het maken van een zelfgemaakte houder te lang lijkt, kunt u deze altijd vervangen door de kant-en-klare armaturen en de kroonlijst waar de stof op is geplaatst.

 1. In de houten bar geschroefde haken, die zijn gebonden tape of decoratieve koord. De grendel strekt zich uit langs de lengte van het weefsel, wordt verwijderd door de ringen die aan de bovenkant van de gordijnen zijn genaaid en aan de haak bevestigd, in de wand geschroefd. Wanneer u aan het koord trekt, wordt het gordijn om de rol gewikkeld.

Bevestiging van een decoratief koord:

decoratief koord

Bevestiging van een decoratief koord

blind

Gordijn met decoratief koord

Belangrijk! Om de stof gemakkelijk te monteren te maken, moeten de ringen 15-20 cm van de zijkanten en 5-7 cm van de bar worden opgehangen. Gebruik hiervoor 2 smalle stroken stof die aan de bovenzijde van de gordijnen zijn genaaid. Een andere optie - om gaten in de stof zelf te maken en deze te bedekken met decoratieve ringen en oogjes. In dit geval kunt u twee linten gebruiken in plaats van een lang koord, en ze aan mooie strikken binden.

 1. Nu moet je de houder op het raam hangen. Om dit te doen, bevestigt u de bar, gewikkeld in een doek, aan het frame, glas of raamopening. Om de plaats van bevestiging te markeren, is het wenselijk om het niveau te gebruiken om het uiterlijk van de constructie niet te bederven. In een houten frame worden gaten geboord voor zelftappende schroeven of hoeken, voor metalen kunststof ramen, dubbelzijdig plakband of speciale kunststof bevestigingsmiddelen.
rolluiken

Bevestiging van rolluiken aan kunststof ramen

 1. Het blijft om twee delen van het lint te combineren en de stof op te hangen met een weging op de decoratieve balk.

Tot op de hoogte! Als de rolluiken ongelijkmatig uitvouwen, moet de onderste balk worden vervangen door een zwaardere.

Video voor de productie van stoffenroller

Tips voor het inkleuren van het venster

Om rolluiken, gemaakt door uzelf, harmonieus in het interieur van de ruimte te mengen, gebruikt u de aanbevelingen van ontwerpers.

 1. Voor kamers aan de zuid- of oostzijde zijn stoffen uit het koude bereik ideaal. Smaragd, turkoois, paars, asroze geeft een beetje verkoeling en verspreidt het verblindende licht. Maar de ramen aan de noord- en westkant zijn beter versierd met gordijnen van warme tinten.
tinten

Koude en warme tinten van kleur

 1. Het is wenselijk dat de kleur van de stof ofwel donkerder is, ofwel beduidend lichter dan de wanden, anders gaan de gordijnen "verloren" tegen de achtergrond van de afwerking.
blinds

Heldere gordijnen zullen een uitstekend accent zijn

 1. Bij het kiezen van een ornament is het niet nodig om het patroon dat al in het interieur aanwezig is te kopiëren - kies een vergelijkbare vorm of kleur. Maar als het patroon op het hele oppervlak van de wanden wordt aangebracht, zijn de gordijnen beter om te kiezen voor monochroom, maar in hetzelfde kleurenschema met decoratie of andere elementen van het interieur.
blinds

Effectief gestreept dag-nachtgordijnpatroon

 1. Hoewel het ontwerp van rolgordijnen erg beknopt kan worden aangepast met verschillende decoratieve objecten, zoals kant, ruches, franjes, speelse bogen, een metalen ketting. Zelfs de verzwaringsbalk kan een interessant accent worden voor raamdecoratie.
gordijnen in de keuken

Gesmede staaf in de rol van wegingsagent

gordijnen

Gordijnen met een spectaculaire rand

 1. Voor woonkamers kunt u verschillende combinaties gebruiken, waarbij u rolgordijnen combineert met zowel dichte gordijnen en transparante gordijnen gemaakt van organza, sluiers. En je kunt jezelf beperken tot een effectieve lambrequin - het hangt allemaal af van de interieurstijl en je persoonlijke voorkeuren.

Een interessant ensemble van rolluiken en gordijnen:

gordijnen

Gordijnen in de keuken

blinds

Rolgordijnen

 1. Als u een venster in een originele afbeelding wilt veranderen, onthoud dan de techniek van het afdrukken van foto's - met behulp hiervan kunt u elk patroon op de stof plaatsen.
fotodruk

Foto's afdrukken

fotodruk

Stoffen met fotoprints zijn het hoogtepunt van elke kamer

Rolgordijnen - een uitstekende oplossing voor een modern interieur. We hopen dat ons advies u niet alleen heeft geholpen om te beslissen over de kleur en het model van het hefmechanisme, maar u ook heeft geïnspireerd om zelf te maken. Als het onafhankelijke naaien je niet aantrekt, kun je altijd een kant-en-klaar model kopen of het gordijnontwerp bestellen dat je leuk vond bij de meesters.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 23 = 25

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map