Tirai roller di dapur - semua yang anda perlu ketahui sebelum membeli

Tirai roller di dapur – semua yang anda perlu ketahui sebelum membeli

roller blinds ke dapur

Roller tirai (tirai atau tirai) - satu web kain, yang disebabkan oleh mekanisme sedia ada rantai dan penahan (jenis blinds), apabila mengangkat roll kali ganda, dan panjang mereka boleh diselaraskan dan dikunci pada mana-mana peringkat.

Reka bentuk buta roller piawai

Terdapat juga tirai roller dengan pelarasan automatik (disebabkan oleh pemacu elektrik).

Apakah tirai roller dan apakah perbezaannya?

Tirai roller di pedalaman boleh dipilih dari jenis berikut:

 1. Klasik, yang boleh digantung pada kedua-dua dinding dan pembukaan tingkap. Dalam gambar dibawah standard roller blinds di pedalaman masakan dalam gaya Provence. Perhatikan bahawa ia dipasang di dalam pembukaan tingkap, bukan di dinding.

Blind roller klasik (standard) di dapur di dalam pembukaan tingkap

Jenis tirai roller ini masih dipanggil terbuka - ia lebih murah daripada kaset, tetapi memerlukan pembersihan sedikit lebih kerap. Harga mereka bergantung kepada saiznya. Lebar roll standard adalah 50-300 cm, dan panjangnya 100-300 cm.

Blok roller klasik (standard)

 1. Kaset (sistem UNI) - berbeza dengan gulungan klasik, model kaset mempunyai kotak plastik, di mana gulung kain digulung. Ini adalah bagaimana tirai roller kaset kelihatan di bahagian dalam dapur.

Kasut roller kaset di bahagian dalam dapur

Kerana kehadiran kotak, tirai dalam bentuk dilipat hampir tidak dapat dilihat pada bingkai tingkap, seolah-olah mereka tidak berada di sana. Oleh itu, anda perlu memilih bukan sahaja warna kanvas, tetapi juga warna kaset. Dalam gambar seterusnya, anda dapat melihat bagaimana harmoni kotak-kotak itu bergabung dengan plastik putih dan bingkai tingkap kayu.

Tirai kaset roller di bahagian dalam dapur

1

Satu lagi ciri adalah bahawa tirai roller kaset dibangkitkan dan diturunkan pada panduan sampingan, kerana yang diluruskan kain menyentuh kaca sangat ketat.

Pemasangan buta roller kaset dengan tangan sendiri

Tirai roller kaset sistem UNI adalah yang paling mahal dari semua jenis roller shutters dan mereka kos purata 500 rubel. lebih mahal daripada langsir klasik dan mini.

Kami mengesyorkan memasang tirai kaset-roller di dapur sekiranya:

 • jika anda tidak sering mengaburkan dapur;
 • jika anda sering mengudarakan dapur dan buka tetingkap pada sudut;
 • jika anda menggabungkan tirai dengan langsir atau tulle.

Pemasangan dilakukan dengan cara berikut:

 • Di bahagian atas bingkai, anda perlu melampirkan kotak kaset plastik. Ia boleh digerudi dan diskru ke atas skru sendiri-menoreh atau hanya terpaku pada pita bermagnet;
 • Rolls kain bersembunyi di dalam video ini, dan di sisi bingkai terpaku kepada panduan manik - mereka akan menutup jurang antara langsir dan bingkai dan menetapkan kain pada tingkap, supaya apabila ia dibuka dalam kedudukan yang cenderung orang buta tidak tergantung.

Perlu diingat bahawa anda boleh memilih salah satu daripada tiga cara untuk melancarkan buta kaset roller dengan tangan anda sendiri.

Memasang kaedah pemasangan pemasangan buta kaset

 1. Tirai roller MINI - tirai mini roller dilampirkan terus ke tingkap tetingkap, tanpa penggerudian bingkai. Struktur ini boleh menjadi jenis terbuka dan tertutup dan sering melengkapi langsir tradisional.

Saiz saiz langsir MINI: lebar 30-160 cm, panjang 140-180 cm.

Mini Roller Blinds

Untuk menggantung tirai mini, gunakan Velcro atau staple khas. Begitulah terbuka, iaitu, tirai roller kecil yang klasik di bahagian dalam dapur moden.

Mini tirai di pedalaman dapur

Tirai mini roller di bahagian dalam dapur

Walaupun tirai roller, dalam bentuk laconic mereka, lebih dekat dengan gaya moden seperti Scandinavia dan berteknologi tinggi, mereka sangat sesuai dalam dalaman neoklasik, moden, gabungan dan seni deco. Perkara utama ialah memilih bahan, warna dan reka bentuk yang betul.

Tirai roller mini di pedalaman bilik makan

 1. Roller blinds untuk dapur Zebra (Day-night). Ini adalah tirai dua lapisan yang terdiri daripada kain telus dan legap. Jalur kain ini bergantian, dan ketika mereka bangkit dan jatuh, tirai menggerakkan jalur di antara mereka. Terima kasih kepada ini, anda boleh menyesuaikan tahap pencahayaan dapur.

Tirai roller Day-night (Zebra) di bahagian dalam dapur

Bagaimana untuk menentukan saiz yang betul?

Sebelum anda memesan tirai roller untuk dapur, anda perlu mengukur dengan betul dari pembukaan tingkap. Ukur nilai berikut:

 • Jumlah lebar, ketinggian pembukaan;
 • Lebar, ketinggian daun tingkap;
 • Ketebalan manik kaca yang telah ditetapkan;
 • Lebar / ketinggian untuk setiap kaca secara berasingan;
 • Jarak antara gelas dan pemegang.

Bagaimana tidak boleh disalah tafsir dengan bahan dan reka bentuk?

Untuk langsir roll, anda boleh memilih fabrik komposisi dan ketumpatan yang berbeza, berbeza bukan sahaja dalam sifat hiasan, tetapi juga dengan pemancar cahaya. Paling kerap, kain untuk tirai roller dirawat dengan penghalau habuk dan impregnasi antistatik, yang sangat memudahkan penyelenggaraan mereka dan kehidupan perkhidmatan. Ini adalah sebab lain untuk memilih tirai roller di dapur.

Antara bahan popular:

 • Nilon;
 • Poliester;
 • Kain yang dicampur;
 • Kapas;
 • Flax;
 • Buluh.

Bagi bahagian dalam dapur di gaya Skandinavia, klasik, minimalis atau gaya "negara, provensi, cheby chic", buluh, linen, kapas dan kain campuran sempurna. Inilah caranya untuk mematikan tirai roller buluh ke bahagian dalam dapur.

Bambu buluh rolling mini di pedalaman dapur

Langsir langsir buluh di bahagian dalam dapur

Di permukaan tirai, anda boleh membuat foto atau corak yang sesuai dengan elemen hiasan dalaman. Tetapi lebih baik untuk mengelakkan reka bentuk yang terlalu rumit.

Reka bentuk tirai roller

Tirai roller dengan gambar di pedalaman dapur

Dapur dengan siling rendah visual membentangkan gulung dalam jalur menegak, dan ruang sempit akan mengembangkan jalur mendatar.

Tirai roller berjalur untuk dapur

Untuk dapur kecil, sempit atau gelap, tirai roller putih sesuai. Walau bagaimanapun, warna ini universal untuk mana-mana dapur, untuk setiap gaya dan skema warna dapur.

Tirai putih roller di bahagian dalam dapur

Ia perlu untuk menggantung langsir lut sinar, jika anda hanya perlu menyebarkan cahaya ringan, dan untuk menutup sepenuhnya ruang dari cahaya, pilih perkara padat atau pemadaman.

Tirai roller yang mengagumkan di pedalaman dapur

Gambar di bawah menunjukkan bahawa cahaya semulajadi di dapur teredam, dan akibat warna krim dapur dapur telah menjadi "hangat".

Tirai roller separa telus di pedalaman dapur dalam gaya Scandinavia

Jika tingkap dapur terletak di sebelah utara, maka pilihan adalah nada emas, oren, kuning atau krim.

Tirai roller oren di bahagian dalam dapur di gaya Moscow lama

Tirai roller di bahagian dalam dapur eklektik

Tirai roller di bahagian dalam dapur eklektik

Adakah tingkap menghadap ke selatan? Adalah berfaedah untuk menggantung langsir yang diperbuat daripada kain ungu, kelabu, mutiara, biru atau hijau.

Tirai kelabu roller di bahagian dalam dapur

Langsir hijau di bahagian dalam ruang tamu dapur

Apabila memilih warna untuk tirai dapur, berpandukan kemasan dan warna perabot (apron, lantai, dinding, suite, Kumpulan makan), atau warna tekstil dapur dan hiasan (alas meja, kerusi upholsteri, bantal, dan lain-lain).

Blue roller blinds di bahagian dalam dapur

Adakah anda mahu menjadikan pedalaman itu benar-benar harmoni? Adalah penting untuk mempertimbangkan warna dinding - jika ia adalah bijak dan laconic, maka langsir boleh dilaksanakan dalam warna terang atau berbeza. Tetapi perlu diingat bahawa perbezaan tidak sesuai untuk setiap dapur. Jika anda tidak takut dengan langsir gelap, dan hiasan itu tidak penuh dengan gambar dan warna, maka anda boleh membuat langsir dalam aksen warna, seperti yang ditunjukkan dalam foto ini.

Tirai roller untuk dapur warna gelap - reka bentuk kontras

Untuk semua gaya "desa" dan variasi klasik, disarankan untuk menggabungkan tirai roller dengan langsir, tulle atau lambrequin.

Tirai roller di bahagian dalam dapur di gaya Provence

Kaedah Pemasangan

Bagaimana untuk menguatkan tirai roller dengan tangan mereka sendiri, kami telah menerangkan sebelum ini. Ini boleh dilakukan dengan penggerudian dan tanpa menggunakan skru sendiri mengetuk atau pita scotch bermuka dua.

 • Tirai besar dan berat perlu dipasang dengan penggerudian dengan skru sendiri mengetuk;
 • Tirai jenis mini-kaset boleh dilekatkan ke pita Velcro, dan panduan sisi boleh dilekatkan pada pita pelekat dua belah konvensional, untuk tirai mini klasik, satu sekeping kurungan boleh digunakan.

Memasang tirai roller dengan tangan anda sendiri - arahan

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara menggantung tirai roller untuk dapur dengan tangan anda sendiri, lihat video berikut:

Dan dalam video seterusnya, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengukur dengan betul dan menjadikan pemasangan sendiri gulung tirai roller:

Bagaimana untuk menjimatkan wang dan membuat langsir untuk dapur dengan tangan anda sendiri untuk hanya 1 ribu Rubles, kami cadangkan anda untuk melihat video ini:

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 86 = 93

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map