Tabelindeling - theorie en praktijk voor 6 stappen

Tabelindeling – theorie en praktijk voor 6 stappen

Tabelindeling - theorie en praktijk voor 6 stappen

Correct serveren is altijd een teken van aandacht voor de gasten, een manier om een ​​feestelijke sfeer te creëren, evenals een indicator van de artistieke smaak van de kunstenaar.

 • In dit artikel zullen we de regels van informeel dienen behandelen, dat wil zeggen die die geschikt zijn voor de ontvangst van gasten thuis in het dagelijks leven en op feestdagen.
 • Thuis serveren is afhankelijk van de gelegenheid, het tijdstip van de dag, de thema's en menu's, maar in alle gevallen is het doel van serveren een - om de gerechten en apparaten zo te maken dat de trapeze gemakkelijk en aangenaam is om te eten.

Op basis van dit doel werden de regels voor het leggen van de tafel uitgevonden. In het dagelijkse leven, moet je al deze kanonnen alleen in de meest plechtige gelegenheden observeren, maar als je eenmaal hun essentie onder de knie hebt, kun je je handen op tafel leggen voor elke gelegenheid - van een romantisch diner tot een familiefeest van het nieuwe jaar.

Bekijk voordat u begint twee voorbeeldlay-outs voor het serveren van de tabel. Zoals u kunt zien, is het veel gemakkelijker om een ​​tafel voor een vakantiehuis te bedekken dan voor een officiële receptie!

Tabel lay-outs

Dus, hoe de tafel te dienen? We hebben een stapsgewijze instructie in een bepaalde volgorde gemaakt, waarbij we elk van de fasen hebben beschreven. In het kort, dan is de meest handige procedure als volgt:

 • Tafelkleed - Borden - Bestek - Glazen - Servetten - Decor (vaas met bloemen, kaarsen, thema-decoraties).

Houd er rekening mee dat je enkele dagen voor het evenement alle organisatorische problemen moet oplossen en moet voorbereiden:

 • Bepaal het aantal mensen, maak een menu, plaats het tafelkleed, controleer het aantal en de kwaliteit van servetten, borden, apparaten, denk na over de inrichting.

Reinig op de dag van ontvangst alle keukengerei en apparaten schoon en ga verder met het bedekken van de tafel.

Stap 1. Eerst maken we een tafelkleed

Hier gaat het er vooral om ervoor te zorgen dat de overhang van het tafelkleed niet meer is dan 20-30 cm. De overhang ziet er korter, maar langer uit - het is ongemakkelijk voor degenen die aan tafel zitten.

Wat betreft de kleur, dan kunt u kiezen voor een win-win en een traditioneel wit tafelkleed, of een favoriete optie neerzetten, toevoegen met tracks en onderbroeken zoals getoond in de foto.

Wit tafelkleed met onderbroek

1

Maar voorbeelden van feestelijke portie thuis en zonder tafelkleden helemaal.

Serveeropties zonder tafelkleed

Stap 2. Leg de platen uit

Dit deel van de "dienende" theorie zal het meest uitgebreid zijn. De samenstelling en combinatie van borden is immers afhankelijk van het geplande menu, het aantal gasten en de schaal van de vakantie.

Volgens de klassieke regels voor het serveren van een tafel, kunnen verschillende platen op één persoon vertrouwen:

 • Een grote plaat vervangen (serveren) - voor een dag en elke dag is het niet nodig, en sommige stijlen van serveren (bijvoorbeeld rustiek) laten de afwezigheid ervan toe. De onderstaande foto toont voorbeelden van serveren met en zonder vervanging.

Serveren met en zonder een lade

Het kan ook nodig zijn: medium (snack), klein (pirozhkovaya of dessert) en een diepe soeppan.

 • Volgens de canon hangt het uiterlijk van een diepe schotel af van het soort soep. Kies voor dik een breed (foto links), voor een lichte bouillon of roomsoep - een schaal met of zonder handvatten (foto rechts). Maar dit is de regel, die volledig kan worden genegeerd.

Soorten borden voor soep

Regeling van regelmatige porties thuis

Wat de rangschikking van borden betreft, worden op de vervangingsplaats snacks of diepe borden geplaatst, worden dessert- en / of saladeplaten aan de linkerkant geplaatst zoals getoond in de afbeelding rechts. Op deze plaats kan ook een theepaar, een taartplaat of bijvoorbeeld een schaal voor eieren ter gelegenheid van Pasen worden geplaatst. De onderstaande foto toont de opties voor de feestelijke portie en de samenstelling van de borden.

Voorbeelden van feestelijke bediening thuis

 • De platen moeten op een afstand van 1,5-2 cm van de rand van de tafel en op dezelfde afstand van elkaar worden geplaatst;
 • Om ervoor te zorgen dat de snackplaat niet over de standaard schuift, moet u een papieren of papieren handdoek ertussen leggen, zoals weergegeven in de onderstaande foto.

Serveren van borden

Informele tafel instelling

Stap 3. We leggen bestek

Ga nu verder met de lay-out van de apparaten. Ze worden op de zijkanten geplaatst op basis van het aantal voedselwisselingen (holle kant van de tafel):

 • Rechts van de platen zijn messen en lepels;
 • Links - vorken;
 • Bovenaan kun je een theelepeltje zetten.

Feestelijke bediening thuis vereist niet een groot aantal speciale messen, vorken en lepels. Meestal volstaan ​​een mes, een vork en een paar lepels (voor soep en dessert).

Presenteren van bestek

Maar als het nodig en wenselijk is, kunt u de tafel ook serveren met speciale vorken, messen en lepels zoals getoond in de volgende fotoselectie.

Feestelijke tafel instelling

Raadpleeg de volgende video-zelfstudie voor meer informatie over de regels voor het plaatsen van apparaten.

Stap 4. Zet de glazen, wijnglazen, glazen

Vervolgens plaatsen we achter de platen, net naar rechts, de glazen van groter naar kleiner. Afhankelijk van de beschikbare drankjes en de voorkeuren van de gasten, worden glazen voor water, rode / witte wijn, champagne en / of een glas voor sap, sterke drank en glazen tentoongesteld.

 • Voorbeeld van het plaatsen van een bril voor informeel serveren
  Voorbeeld van het plaatsen van een bril voor informeel serveren
 • Voorbeeld van het plaatsen van een bril voor informeel serveren
  Voorbeeld van het plaatsen van een bril voor informeel serveren
 • Glasarrangement op de nieuwjaarstafel
  Glasarrangement op de nieuwjaarstafel

Stap 5. De doekjes serveren

Voor bijzonder plechtige gelegenheden kunnen servetten mooi en artistiek op een bord worden geplooid. Voor alle andere gevallen van strikte regels voor het serveren, zijn servetten dat niet. Ze kunnen in een glas voor water worden gedaan, onder een snackplaat worden gelegd, in ringen worden gestoken, met lint worden vastgemaakt en met decor worden versierd.

Serving van servetten

Serving van servetten

In het geval dat u de tafel niet voor de vakantie legt, maar bijvoorbeeld voor het avondeten, dan kunt u de servetten op de zijkant van de plaat onder de vorken leggen zoals getoond in de onderstaande foto.

Voorbeeld van dagelijkse portie

Zie ook het materiaal: 5 ideeën en masterclasses over de productie van handgemaakte luiers.

Stap 6. De laatste hand - de inrichting van de tafel

Tafel en decor

Hoera, bijna klaar! Het blijft alleen om de feesttafel te versieren met bloemen in een vaas en thematische decoraties. Voor het nieuwe jaar kunnen het kegels, rozemarijn en sparren takken zijn, op 8 maart - knoppen van bloemen, en op Pasen - hazen en wilgentakken. Thema van de tafeldecoratie moet meer aandacht krijgen in een apart artikel, maar voor nu raden we aan om foto's van prachtig versierde tafels in verschillende thema's en stijlen te bekijken.

Varianten van inrichting en tafelindeling

Varianten van inrichting en tafelindeling

Dagelijkse serveermogelijkheden

Dagelijkse serveermogelijkheden

Paasdienst

Paasdienst

De instelling van de tabel in rustieke stijl

De instelling van de tabel in rustieke stijl

De instelling van de tabel voor een feestelijk diner

De instelling van de tabel voor een feestelijk diner

tabel met rozemarijn

tabel met rozemarijn

En een beetje over de opstelling van gerechten

Naast het serveren van bestek en keukengerei, moet je maaltijden met eten regelen. Hier is een kleine herinnering aan hoe het mooi en correct kan worden gedaan.

Regels voor het plaatsen van gerechten

Wel, dat is alles. We wensen je een succesvolle training en een vrolijke, spirituele vakantie!

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

63 − 60 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map