Dille en peterselie op een vensterbank laten groeien

Dille en peterselie op een vensterbank laten groeien

Groeiende dille en peterselie op de vensterbank

Dille en peterselie zijn de meest favoriete en gebruikelijke kruiden op onze tafel. Als u altijd verse groenten bij de hand wilt hebben, vertrouwt op de kwaliteit en gewoon een aangename hobby wilt maken, raden we u aan een eigen mini-tuin te maken.

In dit materiaal vindt u 3 stap-voor-stap instructies over het kweken van dille en peterselie op de vensterbank.

Hoe dille te groeien thuis

Dille is een eenjarige plant, daarom zal het niet mogelijk zijn om snel een gewas te verkrijgen door het planten van wortelgewassen of bollen.

 • Om dille uit de zaden van het huis te laten groeien, heb je 5-8 weken nodig.

Maar je kunt hem op elk moment van het jaar in een appartement stoppen. Toegegeven, van oktober tot vroege lente moet dille worden verlicht met fluorescentielampen. De beste tijd om venkel te verbouwen op de vensterbank is van maart tot augustus. Op dit moment is het eenvoudiger om voor de plant te zorgen en om extra verlichting te creëren is dit niet nodig.

Dille in een pot

Wat we nodig hebben:

 1. Pot of container met een diepte van 15-20 cm en met drainagegaten aan de onderkant.
 2. Grond voor kamerplanten en bij voorkeur tuingrond.
 3. Water in de spray.
 4. Fluorescentielampen (als u in de winter venkel kweekt).
 5. Seeds.

Welke variëteiten zijn meer geschikt om thuis dille te laten groeien: vroegrijp, middenrijp of laatrijp?

 • Als je snel greens of paraplu's en zaden wilt krijgen voor conservering, kies dan voor de vroege rassen Gribovsky of Grenadier. Ze zullen snel oogsten, maar helaas zal het niet rijk worden (4-6 bladeren), en al snel na het verschijnen van bladeren begint vroegbloeiende dille te bloeien.
 • Middelgroot rijpende variëteiten (Richelieu, Ambrella, Kibray) geven greens ongeveer 10 dagen later, maar er zullen er meer zijn (6-10 bladeren).
 • Laat rijpende struikvariëteiten van dille (Alligator, Russian Giant, Buyan) geven later een oogst, maar de rijkste op bladeren (meer dan 10). Misschien, om verse groenten te krijgen, is deze optie het meest geschikt.

Stap 1. Zaadbereiding

Om sneller en beter te zaaien, moeten ze 24-48 uur in warm water worden gedrenkt en om de 12 uur het water verversen. Dan moeten de zaden die op het oppervlak van het water achterbleven, worden weggegooid, omdat ze hoogstwaarschijnlijk niet geschikt zijn om te planten. Alle andere zaden die op de bodem vielen, moeten met een zeef worden afgelegd of door gaas worden afgeworpen en op het zaad worden gedroogd.

Stap 2. Voorbereiding van de bodem

Terwijl de zaden doorweekt zijn, kun je grondbewerking doen. Vul om te beginnen de bodem van de pot of container met een drainagelaag van geëxpandeerde klei van 2-3 cm. Als grond voor dille, een mengsel van tuinland (het is beter om het te bereiden vanaf de herfst) en aarde voor kamerbloemen is geschikt. Als u niet de mogelijkheid heeft om een ​​goede tuin te kopen, gebruik dan de gekochte grond met biohumus in de verhouding 1: 4. Een andere geschikte optie is een mengsel van biohumus en kokoloknom in een verhouding van 1: 2. Houd in gedachten dat hoe beter en losser de bodem, hoe meer kans je hebt om een ​​goed resultaat te krijgen.

Stap 3. Zaaien van de zaden

Nu de grond dient te spoelen met water van een spray, een doorbraak in haar kleine groefdiepte van 1-1,5 cm, om de zaden te zaaien ze en instrooien ze met aarde van de randen van de groeven en opnieuw bevochtigen grondwater uit de sprinkler.

 • Het is belangrijk dat de groeven ondiep zijn en de zaden niet te strak worden gesprenkeld.
1

Nu blijft het om de pot te bedekken met plasticfolie of een pakket en een week te laten ontkiemen op een donkere plaats waar de luchttemperatuur niet hoger is dan 18-20 graden. Als er scheuten zijn, trek dan de extra scheuten eruit zodat tussen de resterende spruiten de tussenruimte 3 cm is en plaats dan de pot op de dorpel.

Dill schiet in een pot

Stap 4. Creëer extra verlichting

Dille - deze plant komt van de zonnige Middellandse Zee en kan niet groeien zonder licht. En het licht voor hem is veel belangrijker dan warmte. Als je van maart tot augustus thuis dille kweekt, kun je eenvoudig een pot met planten op een goed verlichte vensterbank plaatsen.

 • Dille moet minstens 6 uur per dag voldoende zonlicht krijgen. Op bewolkte dagen moeten de planten naar behoren worden verlicht met lampen. Als in de kamer waar je minituin groeit, de luchttemperatuur hoger is dan 20 graden, is het ook wenselijk om deze te markeren.

Om venkel in de winter op de vensterbank te laten groeien, moet je hem extra fluorescentielampen van het witte spectrum leveren, die ze op een hoogte van 50 cm boven de gewassen plaatsen.

 • In de winter moet kunstmatige verlichting van planten met fluorescentielampen minstens 12 uur per dag duren.

Stap 5. Wij zorgen voor het gewas

Nou, dat is alles, het blijft alleen om de plant te voorzien van de juiste zorg en wacht 30-40 dagen voor het oogsten van de eerste oogst. Hier zijn enkele regels en tips die u tijdens deze periode zullen helpen:

 • In de zomer moet dille regelmatig worden bewaterd, vermijd het uitdrogen van de grond en in de winter - gematigd, wachtend op het drogen van de grond na de laatste watergift.
 • Om de dille sappig te maken, strooi het elke dag met water.
 • Gebruik voor irrigatie alleen stilstaand water op kamertemperatuur, anders zal de dille ziek worden en geel worden. In de winter kunt u water uit de sneeuw smelten.
 • De ideale temperatuur voor het kweken van dille op de vensterbank is + 15- + 18 graden. Minimaal toelaatbaar: +8 graden. Maximaal toelaatbaar: +25 graden.
 • Als de grond waarin je zet dille, was onvoldoende goede kwaliteit, is het raadzaam om de meststoffen voeden Agrolayf (1 p. / Month. Om 1 uur. L. In de bovenste laag van de bodem) of Biogumus (pour in gangpad of rond de stengels 1 tweejaarlijkse maand tegen het tarief van 2-3 el per pot).
 • Omdat de bladeren en stengels van dille na het snijden niet groeien, moet je om de drie weken zaden planten om regelmatig een gewas te krijgen.

Hieronder vindt u een video-instructie over het kweken van venkel op een vensterbank in de winter.

Hoe peterselie te kweken op een vensterbank

Dus, de dille was uitgezocht, het was tijd voor instructies over het kweken van peterselie op de vensterbank. In veel opzichten zijn de regels voor het zaaien en verplegen vergelijkbaar, maar ze verschillen nog steeds, omdat peterselie, hoewel later gekiemd, minder veeleisend is voor licht en bodemkwaliteit dan dille.

Bovendien kunt u peterselie thuis op twee manieren kweken:

 • Met de hulp van het zaaien van zaden.
 • Met de hulp van het zaaien van wortelgewassen.

Groeiende peterselie uit zaden

Eerst moet je de zaden selecteren. Welke variëteiten kiezen? Om peterselie op een vensterbank te laten groeien, kiezen hoveniers vaak vroege rijpingrassen, die 10-14 dagen eerder opleveren dan andere.

We raden aan de volgende vroege variëteiten te planten:

 • Krullende peterselie: Moskaruz en Astra.
 • Platte peterselie: Irinka, Italiaanse held, Laika, Russisch feest, gewoon.

Peterselie in een pot

Stap 1. Wikkel de zaden in een vochtig gaasje, laat ze 2-3 dagen op een warme plaats ontkiemen, wring het gaasje en droog de zaden. Indien gewenst, kan het na het uitwringen van het gaas gedurende een maand in de vriezer worden geplaatst (bij een temperatuur niet lager dan nul), dan zullen de zaden sneller ontkiemen.

Stap 2. Bereid de primer voor volgens stap 2 van de bovenstaande instructies en bevochtig deze goed.

Stap 3. Begin dan planten, "proroyte" groefdiepte van 0,5-1 cm, zaaien (vaak), besprenkelen met aarde van de randen van de groeven en bevochtig de grond met water uit een spuitbus.

Stap 4. Laat de gewassen vervolgens in de warmte (bij een temperatuur van 19-20 graden) tot het verschijnen van de eerste scheuten, dat wil zeggen ongeveer 14-20 dagen. Op dat moment moet er om de andere dag in een bescheiden hoeveelheid water worden gegeven. Bedek de capaciteit van de film in dit stadium is niet nodig.

 • Om peterselie te water is het noodzakelijk door het constante of gekookte water.

Stap 5. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, trek dan de extra scheuten eruit, zodat er tussen de resterende scheuten een interval van ongeveer 4-5 cm overblijft.

Scheuten van peterselie

Scheuten van peterselie

Stap 6. Nu er jonge scheuten zijn, kan het water enigszins worden verhoogd, maar laat het niet uitdrogen of, omgekeerd, de overstroming van de grond. Bij het kweken van peterselie op een vensterbank in de winter, moet het water echter gematigd zijn, wachtend op het drogen van de grond.

 • Idealiter zou in dit stadium de temperatuur moeten worden verlaagd tot +15 - +18 graden, bijvoorbeeld door het venster te openen. 'S Nachts kan het raam helemaal worden geopend om de temperatuur te verlagen tot de optimale 10-12 graden Celsius.
 • Als het land werd gekocht, kunnen de planten periodiek worden bemest met complexe minerale meststoffen of oplossingen 1 keer in één tot twee maanden volgens de instructies.
 • In de zomer kan peterselie op een balkon worden gekweekt tot de luchttemperatuur daalt tot 0 graden.

Stap 7. Vanaf het vroege voorjaar en in de zomer is peterselie op de vensterbank voldoende (ten minste 4 uur per dag) zonlicht en in de winter moet het met een fluorescentielamp worden verlicht. Je kunt de lampen instellen op een hoogte van 50-60 cm, en ze moeten minstens 8 uur per dag schijnen.

Stap 8. De eerste oogst kan 2 maanden na het verschijnen van de eerste scheuten worden geoogst. Knip de takken niet onder de wortel, maar laat de bladstelen van 5 centimeter achter.

Peterselie snijden

Peterselie snijden

Als peterselie voldoende is gegroeid, kan het worden gesneden. Er wordt aangenomen dat de optimale "volwassenheid" - twijgen van 10-12 cm hoog. De nadelen van deze methode: veel problemen. Bovendien zal de eerste oogst pas een maand later zijn op 1.5. Maar deze peterselie groeit langer dan een jaar!

Hoe peterseliewortelgroenten te planten

Hoe is de teelt van peterselie op de vensterbank beter dan de eerste manier van wortelgewassen? Eerst en vooral hoef je niet twee weken te wachten voordat je de eerste scheuten ontspruit.

Bereid hiervoor een bakje met een diepte van 15-20 cm en de grond volgens stap 2 van de eerste instructie. Dan moet je de peterselie gewoon overbrengen naar de vochtige grond, zodat alleen de koppen zichtbaar blijven. Giet ten slotte water met water. Het is raadzaam om in de eerste dagen na de overdracht van peterselie uit de tuin om het in de koelte op het glazen balkon te houden, en wanneer de scheuten verschijnen, breng het mini-bed naar de vensterbank.

 • De beste tijd om de tuinpeterselie in een pot te persen is eind oktober, maar het is mogelijk op een ander tijdstip. De ideale grootte van wortelgewassen is 5 cm lang en 2-4 cm dik.
 • Als u uw eigen bedden met peterselie niet hebt, kunt u wortelgroenten kopen in de winkel.
 • Giet de peterselie met mate, wachtend op het drogen van de grond.
 • Wanneer peterselie actief begint te groeien, begint u het vaker en overvloediger te drenken.

We bieden aan om te kijken naar de visuele instructie hoe peterselie in de vensterbank (root) in de volgende video te kweken.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map