Οδηγός για την αποθήκευση 5 τύπων ελαίων: ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, καρύδα, ηλίανθος και κρέμα γάλακτος

Οδηγός για την αποθήκευση 5 τύπων ελαίων: ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, καρύδα, ηλίανθος και κρέμα γάλακτος

Πώς να αποθηκεύσετε το βούτυρο

Όλοι οι τύποι ελαίων, από την ελιά έως την καρύδα και την κρέμα, υπάρχουν μόνο 4 εχθροί:

 • Φως;
 • Θερμότητας.
 • Οξυγόνο;
 • Αυστηρή μεταβολή της θερμοκρασίας.

Κάτω από την επιρροή τους, το πετρέλαιο οξειδώνεται, γίνεται κοκκινωπό, χάνει τη γεύση, το άρωμά του και τις χρήσιμες του ιδιότητες. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί αυτό (και ακόμη και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του προϊόντος) είναι η σωστή αποθήκευση. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αποθήκευση στο σπίτι των πέντε πιο αγαπημένων τύπων ελαίων:

 • ελαιόλαδο ·
 • ηλίανθος;
 • λινό?
 • καρύδα;
 • κρεμώδη.

Πώς να φυλάσσετε φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, ηλίανθο)

Όσον αφορά την αποθήκευση των ελαίων, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη: όπου αποθηκεύστε το, ως αποθηκεύστε το και σε τι.

Συνθήκες θερμοκρασίας

Πριν από τη νεκροψία: ξεκινήστε με τα καλά νέα - τα περισσότερα φυτικά έλαια μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή στους + 20-24 ° C, αλλά όχι περισσότερο. Η ελάχιστη επιτρεπτή θερμοκρασία είναι 5 ° C. Λοιπόν, ο βέλτιστος τρόπος λειτουργίας είναι περίπου 14 ° C. Ένα τέτοιο ιδανικό κλίμα στο σπίτι μπορεί να παρέχεται μόνο από ένα ψυγείο κρασιού.

Μετά την αυτοψία: αλλά όχι πολύ καλά νέα - δυστυχώς, τα περισσότερα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλίανθος, λιναρόσπορος) χρειάζονται χρόνο για φαγητό εντός ενός μηνός μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού. Μετά από ένα μήνα, το λάδι παραμένει κατάλληλο για κατανάλωση, αλλά εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, καθώς στο προϊόν σχηματίζονται τοξικές και ακόμη καρκινογόνες ουσίες. Η γεύση του λαδιού μετά το άνοιγμα του πακέτου γίνεται πικρή (ειδικά για το ελαιόλαδο και το λιναρόσπορο), η γεύση είναι ουδέτερη.

 • Ένα μήνα μετά το άνοιγμα, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηλίανθος - για το τηγάνισμα.
 • Το λινέλαιο μετά το άνοιγμα αποθηκεύεται κατά προτίμηση στο ψυγείο στο μεσαίο / επάνω ράφι ή στο διαμέρισμα για τα φρούτα και τα λαχανικά.
Λινέλαιο

Το λάδι από έλαιο μετά το άνοιγμα αποθηκεύεται στο ψυγείο

 • Λόγω της ταχείας ταραχής, η αγορά μεγάλων κονσερβών ελαιόλαδου, λιναρόσπορου και μη επεξεργασμένου ηλιελαίου δεν είναι πολύ σοφό. Είναι καλύτερο να αγοράζετε ένα προϊόν λιγότερο, αλλά πιο συχνά.

Πού να αποθηκεύσετε

Έτσι, όλα τα λάδια σαν σκούρο, ξηρό και δροσερό (αλλά όχι κρύο!) Θέσεις. Πού βρίσκονται στην κουζίνα του διαμερίσματος της πόλης;

Η βέλτιστη λύση τόσο για μακροχρόνια όσο και για καθημερινή αποθήκευση των ελαίων είναι ένα κλειστό ερμάριο, κατά προτίμηση το χαμηλότερο (τελικά, όσο χαμηλότερο είναι, το ψυγείο) και όχι πολύ κοντά στην πλάκα. Μην αποθηκεύετε μπαχαρικά και μπαχαρικά δίπλα στο πετρέλαιο, καθώς έχει την ιδιότητα απορρόφησης οσμών.

Ελαιόλαδο στο ντουλάπι

Ελαιόλαδο στο ντουλάπι

1

Δυστυχώς, το πιο βολικό μέρος για την αποθήκευση πετρελαίου - την επιφάνεια του τραπεζιού, είναι το πιο δυσμενές, λόγω της εγγύτητας με την πλάκα, το φως της ημέρας και το τεχνητό φως, αλλαγές θερμοκρασίας. Αλλά είναι τόσο βολικό να έχουμε πάντα ένα μπουκάλι στο χέρι, τι πρέπει να κάνω; Ένας συμβιβασμός είναι εφικτός: απλά χύστε το λάδι από ένα μεγάλο μπουκάλι σε ένα μικρό με ένα απόθεμα μιας ή δύο εβδομάδων. Το μπουκάλι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σκούρο γυαλί και να παραμένει μακριά από την πλάκα.

Λάδι στην επιφάνεια του τραπεζιού

Ιδανικός χώρος για μακροχρόνια αποθήκευση ελαίων - κελάρι κρασιού ή μοντέρνο υποκατάστατο - ψυγείο με θερμοκήπιο 14 βαθμών. Είναι δυνατή η αποθήκευση του λαδιού σε συμβατικό ψυγείο; Ναι, μπορείτε, αλλά προσεκτικά.

 • Κατ 'αρχάς, το λάδι που εξάγεται από το ψυγείο δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζεστασιά, να το αποθηκεύσει σε ντουλάπα, και πάλι στο ψυγείο. Θυμηθείτε, μια απότομη αλλαγή του κλίματος είναι ένας από τους εχθρούς οποιουδήποτε πετρελαίου.
 • Δεύτερον, αποθηκεύστε το λάδι στο ψυγείο κατά προτίμηση στο διαμέρισμα για φρούτα και λαχανικά (υπάρχει θερμοκρασία περίπου 8 μοίρες) ή στο ανώτατο ράφι (7 βαθμοί Κελσίου). Μην ξεχνάτε ότι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 5 μοίρες), οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για τα μεσαία και κατώτερα ράφια του ψυγείου, είναι επιβλαβή για τα έλαια. Αλλά η πόρτα του ψυγείου δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς το κλίμα στα ράφια πόρτας είναι βέλτιστο για την αποθήκευση ελαίων, αλλά είναι πολύ ασταθές.
Ιζήματα σε ελαιόλαδο

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια ακόμη απόχρωση που αφορά μόνο το ελαιόλαδο: όταν φυλάσσεται σε ψυγείο, σχηματίζονται λευκές νιφάδες. Για να φοβόμαστε αυτό δεν είναι απαραίτητο, αντίθετα, ένα τέτοιο ίζημα αποδεικνύει μόνο ότι το πετρέλαιο που αγοράσαμε είναι πράγματι ελαιόλαδο. Σε θερμοκρασία δωματίου, θα ανακτήσει την κανονική της συνέπεια

Πώς να αποθηκεύετε λάδι

Ιδανικά πιάτα - από σκούρο γυαλί (για παράδειγμα, πορτοκαλί ή κοβάλτιο) με σφιχτό καπάκι και ενδεχομένως με διανομέα ή ψεκαστήρα.

Ελαιόλαδο

Επίσης, κατάλληλο κεραμικό δοχείο που μπορεί να κλείσει σφιχτά.

Κεραμική φιάλη για ελαιόλαδο

Ωστόσο, οι μεταλλικοί περιέκτες (για παράδειγμα, εκείνοι στους οποίους συχνά πωλείται πετρέλαιο) είναι λιγότερο κατάλληλοι. Κατά κανόνα, σε τέτοιες συσκευασίες πωλείται πετρέλαιο μεσαίας ποιότητας.

Ελαιόλαδο σε κασσίτερο

Η χειρότερη επιλογή των δοχείων αποθήκευσης πετρελαίου είναι οι πλαστικές φιάλες. Αν αγοράσατε ένα φρέσκο ​​και πολύτιμο πετρέλαιο (ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, μη επεξεργασμένο ή ακατέργαστο ηλίανθο) σε μια τέτοια συσκευασία, ας πούμε, στην αγορά, τότε θα πρέπει να χύνεται σε ένα μπουκάλι σκούρο γυαλί. Σε γενικές γραμμές, από την αγορά του πετρελαίου σε πλαστικές συσκευασίες είναι καλύτερα να απορρίψει, επειδή κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης του προϊόντος βλαβερές χημικές ενώσεις από πλαστικό μπορεί να περάσει μέσα στο προϊόν. Το μόνο λάδι που μπορεί να πωληθεί σε πλαστικές συσκευασίες είναι το εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο και το έλαιο καρύδας.

 • Εάν αγοράσατε λάδι σε ένα διαφανές γυάλινο μπουκάλι, τότε μπορεί να τυλιχτεί σε αλουμινόχαρτο.

Δείτε επίσης: Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα λαχανικά και τα πράσινα

Πώς να αποθηκεύσετε λάδι καρύδας

Θερμοκρασία και συνθήκες αποθήκευσης

Το λάδι καρύδας - είναι ένα από τα πιο nekapriznyh έλαια: την αποθήκευση μπορεί να είναι μεγάλη, δεν ζεσταθεί πολύ φοβισμένοι (πάνω από 24 βαθμούς), και ακόμη και τον κόσμο. Αλλά υπάρχει μια σημαντική απόχρωση - η θερμοκρασία αποθήκευσης του ελαίου καρύδας εξαρτάται από τη συνοχή του.

Υγρό έλαιο καρύδας

Κονσέρβα υγρής κοκοφοίνικας - το πιο βολικό για χρήση τόσο για γαστρονομικούς όσο και για καλλυντικούς σκοπούς

Σε θερμοκρασία δωματίου γίνεται υγρό - και αυτή είναι η πιο βολική επιλογή για κατανάλωση λαδιού για φαγητό και για διεξαγωγή καλλυντικών διαδικασιών. Σε θερμοκρασίες κάτω από 20 μοίρες, το έλαιο καρύδας θα αποκτήσει ζελατινώδη σύσταση και στο ψυγείο θα σκληρύνει.

Λάδι καρύδας στο ψυγείο

Αποδεικνύεται ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε συχνά ή κάθε μέρα κρατιέται καλύτερα στο ράφι στο ντουλάπι και ακόμη και στον πάγκο.

Ωστόσο, για μακροχρόνια αποθήκευση ελαίου καρύδας (ειδικά μη επεξεργασμένου), το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο περιστασιακά, το ανώτερο ράφι του ψυγείου ή το διαμέρισμα για τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο κατάλληλο.

 • Στο ψυγείο εξευγενισμένο λάδι καρύδας μπορεί να αποθηκευτεί για μέχρι 1 χρόνο, και μη εξευγενισμένα - μέχρι έξι μήνες.
 • Για ευκολότερη χρήση όταν φυλάσσεται σε ψυγείο, το λάδι καρύδας μπορεί να χυθεί σε καλούπια πάγου σιλικόνης όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Λάδι καρύδας σε ένα καλούπι πάγου

Αλλά το μπάνιο είναι κατάλληλο για την αποθήκευση ελαίου καρύδας το λιγότερο λόγω της υψηλής υγρασίας.

Τι να αποθηκεύσετε

Όσον αφορά τα δοχεία για την αποθήκευση ελαίου καρύδας, ένα σκούρο γυάλινο βάζο με ένα σφιχτό καπάκι είναι το καλύτερο κατάλληλο, αλλά και αδιαφανές πλαστικό θα ταιριάζει επίσης.

Πώς να αποθηκεύσετε το βούτυρο

Θερμοκρασία και συνθήκες αποθήκευσης

Το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας για την καθημερινή χρήση βουτύρου είναι από 0 έως 6 μοίρες. Είναι ένα τέτοιο κλίμα μπορεί να παρέχει ένα ψυγείο, εδώ το λάδι μπορεί να αποθηκευτεί για 15 ημέρες μετά το άνοιγμα.

 • Για να αποφευχθεί η υπερβολική σκληρότητα και η εύκολη εξάπλωση του βουτύρου στο ψωμί, θα πρέπει να φυλάσσεται στο επάνω ράφι του ψυγείου, στο διαμέρισμα φρούτων και λαχανικών ή στο ράφι της πόρτας.

Αλλά για μακροχρόνια αποθήκευση (μέχρι 1 έτος) πρέπει να χρησιμοποιήσετε καταψύκτη. Αλλά ακόμα αυτή η επιλογή δεν είναι η καλύτερη, επειδή με παρατεταμένη αποθήκευση στο κρύο, το βούτυρο γίνεται λιγότερο νόστιμο και χρήσιμο.

Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να αφήσετε το βούτυρο για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου. Λόγω της επίδρασης της θερμότητας και του φωτός, θα γίνει κίτρινη, θα οξειδωθεί, θα χάσει τις χρήσιμες ιδιότητες και τη γεύση.

Ωστόσο, εάν το ψυγείο δεν βρίσκεται γύρω, για παράδειγμα, στο πεδίο ή στο εξοχικό, μπορείτε να αποθηκεύσετε το λάδι με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Μέθοδος 1. Τυλίξτε το λάδι σε ένα βαμβακερό πανί εμποτισμένο σε διάλυμα νερού και ξιδιού. Όταν το ύφασμα στεγνώνει, το βγάζετε πάλι σε διάλυμα.

Μέθοδος 2. Βάλτε ένα κομμάτι λάδι σε ένα βάζο και το χύστε με ξύδι για να καλύψει τη ράβδο για μερικά εκατοστά.

Μέθοδος 3. Μια ράβδος λαδιού στα 200 γραμμάρια (ή αρκετές ράβδοι) τυλίγεται σε περγαμηνή, στη συνέχεια τοποθετείτε σε ένα βαθύ δοχείο και ρίχνετε μια ισχυρή λύση αλατιού. Αποθηκεύστε το δοχείο με λάδι σε σκοτεινό μέρος και αλλάξτε καθημερινά την άλμη.

Τι να αποθηκεύσετε

Μπορείτε να αποθηκεύετε το βούτυρο τόσο στο λιπαντικό όσο και στη συσκευασία εργοστασίου. Επίσης κατάλληλα είναι το έγγραφο περγαμηνής (που απεικονίζεται παρακάτω) ή το φύλλο. Το κυριότερο είναι ότι η συσκευασία ή ο περιέκτης προστατεύει το λάδι από το φως.

Βούτυρο σε χαρτί περγαμηνής

Μην αποθηκεύετε το βούτυρο σε πλαστικά δοχεία και πλαστικές σακούλες - σε ένα τέτοιο δοχείο το προϊόν θα τακτοποιήσει γρήγορα, κίτρινο και θα χαλάσει.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map