Всичко за осветлението в кухнята

Всичко за осветлението в кухнята

светлини за кухнята

Плюсове и минуси

Светлините на място могат да допълнят или изцяло да заменят централния таван за полилеи, защото:

 • Основният плюс - те ви позволяват да направите осветлението в кухнята еднородно, дифузно, меко като отделно и в комбинация с полилей или LED подсветка. Конвенционалната таванна лампа без допълнително осветление създава сенки и по този начин визуално стеснява пространството;

Осветление на кухнята с прожектори

 • Backlight в LED и халогенни лампи са много икономични, и монтирането на прожектори с възможност за включване в част, която е точно там, където имате нужда от него в момента, например, в зоната на работа, когато сте готвене, спестява енергия;
 • Въртящи се прожектори и таван, стенни лампи могат да насочват светлината, където искате, така че можете да победите печелившите предимствата и недостатъците на пространството - ниски тавани визуално асансьор, тясна кухня разширяване, зонизиране комбинирана кухня-хол и така нататък. Ще обясним как да направите това по-долу.
 • Освен това могат да се използват едноцветни или цветни електрически крушки, които образуват необичаен дизайн на осветлението, разделят зоните и придават акценти.

Недостатъците на прожекторите включват:

 • По-сложно в сравнение с инсталацията на полилеи;
 • Необходимостта да се мисли за разполагането на светлинни източници на тавана е все още в етапа на ремонт, но поставянето на прожектори, вградени в кухненския комплект на етапа на сглобяване;
 • Не всеки харесва този модерен тип таванно осветление в кухнята, на някой, който може да прилича на "офис" осветление. Но това е голямо погрешно схващане, днес точковото осветление може да бъде написано и в традиционния кухненски интериор, както е на снимката по-долу. Основното е да изберете правилния дизайн на осветлението.

Прожектори в интериора на класическите кухни

Видове, факти и съвети

Вграден прожектор
 • Видовете прожектори за монтаж са разделени на: мостове, режийни, окачени. Ако мостът може да бъде построен само в окачени тавани (застой, гипсокартон, багажник и пиньон и т.н.), за режийни (външни) осветителни тела могат да бъдат инсталирани на конвенционален бетонен покрив, тъй като в основата на корпуса на място има специална монтажна планка за винтовете;
 • Вградени модели - това е най-популярният тип в категорията на прожекторите, така че те са представени в много широк цвят, асортимент на дизайна и диапазон от размери;
 • Осветителните тела могат напълно да се удавят в основата и след това практически не се виждат, но могат да украсят тавана напротив, като се простират над повърхността с красива декоративна леща;
Светлинна светкавица
 • Прожекторите могат да създават местно, основно и декоративно осветление;
 • Всяко от инсталираните устройства може да освети не повече от два квадратни метра от стаята;
 • Съвременните уреди са огнеупорни и следователно могат да се използват в комбинация с всякакви тапицерии. А тялото им е направено от влагоустойчив материал, което го прави лесен за издръжливост на висока влажност;
 • Има проекти с вътрешна или външна подредба на колбата, която осигурява насочена или дифузна светлина, съответно.
Прожектори с външни и вътрешни лампи

Съвети:

 • Колкото по-опростен е дизайнът на петна, толкова по-лесно е да се грижите за тях - измийте мазнините, прахта и т.н .;
 • За окачени тавани е по-добре да изберете осветителни тела кръгли или със заоблени ъгли;
 • За по-икономичен и рационален разход на електроенергия, инсталирайте димер, който също се нарича реостат или димер.

Видове лампи

Лампи за прожектори

Лампите могат да бъдат: LED, халогенни или с нажежаема жичка.

LED светлините са добре заслужена популярност. Те са икономични и консумират много малко енергия и те също не загряват много. Ето защо, светодиодните устройства могат да се използват в комбинация с различни видове покрития - тяхното разположение дори до запалими материали няма да доведе до пожар.

Светеща лампа с LED лампа

Светлините с LED светлини се завъртат и не се завъртат. Ротационните лампи ви позволяват да промените посоката на светлината.

1

Ротационна и не-въртяща се точкова светлина

Устройствата с инсталирани нажежаеми лампи дават ярка, позната приятна светлина, но те са много по-големи по размер, поради което изискват инсталация с голяма разлика, освен това те имат кратък живот.

От гледна точка на издръжливостта и енергийната ефективност, халогенните лампи са полезни, но се смятат за най-скъпи. Те предлагат ярки, близо до естествената светлина, но те имат един недостатък - лампите стават много горещо, така че изберете лампи с метална рамка, стъклени лещи и керамичен патрон.

Имайте предвид, че за прожектори с халогенни лампи имате нужда от трансформатор, който преобразува обичайните 220 вата в желаните 12 вата. Силата на трансформатора трябва леко да надвишава общата мощност на всички халогенни крушки.

Монтирането на прожектори в кухнята с опънати тавани предполага ограничаване на мощността на монтираните лампи. По този начин силата на халогенните устройства не трябва да надвишава 35 вата, а мощността на лампите с нажежаема жичка - 60 вата. Това се дължи на свойствата на материала, които могат да се стопят от твърде високи температури.

Прожектори за опънати тавани

Поставянето на принадлежности и правилата за "игра със светлина"

За да се създаде основното осветление в кухнята, прожекторите на тавана трябва да бъдат поставени на разстояние най-малко 30-40 см един от друг. От ъгъла на стената се поддържа разстояние най-малко 20 см. Експертите съветват да инсталирате една точка на 1,5 квадратни метра. m или следвайте следната препоръка - за всеки 1 кв. м. таван трябва да има 20-ватово осветително тяло. Ако искате да инсталирате лампи с мощност над 20 вата или планирате да ги комбинирате с полилей, техният брой може да бъде намален.

Използвайки правилното местоположение на прожекторите, можете лесно да промените цялостното възприятие на пространството.

Визуално разширяване на малка, тясна или разширена кухня може да бъде, ако инсталирате група от няколко лампи по средата и от двете страни на тавана на тесни или продълговати кухня. Това е основната цел - максимално равномерно запълване на пространството с мека, разсеяна светлина без сенки.

Светлини в интериора на малка и тясна кухня

При осветяването на големи площи основната задача е да се подредят светлинните източници, така че да осветяват отлично всички функционални зони, но в същото време да създават уютна, интимна и приятна атмосфера. Най-често те се поставят както е на снимката по-долу: по периметъра на кухнята има петна, а в центъра над масата или острова висят полилеи.

Прожектори във вътрешността на кухнята

Най-гъвкав вариант поставяне прожектори в кухнята е както следва: в центъра на кухнята, на масата или на бара можете да окачите полилей или тавана лампи и прожектори намира точно над зоната на работа непосредствено над кухненския блок.

Поставянето на прожектори и полилеи в кухнята - универсален начин

Поставянето на прожектори и полилеи в кухнята - универсален начин

Но ако кухнята е с ниски тавани, по-добре е да изберете ротационни модели и да насочите светлината им към тавана, а също така да инсталирате лампите върху визьора на висящите шкафове на кухненския комплект. Полилей в ниска кухня е по-добре да не виси.

Осветление на кухня с ниски тавани от прожектори

В допълнение, прожекторите ви позволяват идеално да зонирате в стаята, като подчертавате всяка от функционалните области. Като правило, в комбинираните пространства - в студио апартамент, кухня-трапезария, кухня, хол, работен кът, кухненски бокс и прилежаща антре откроява място осветление, както и кът за сядане или трапезария осветен от полилей и прикачени осветителни тела.

Прожектори във вътрешността на кухнята-трапезарията

Осветление от светлините на кухнята, съчетано с коридора

Прожекторите са проектирани да украсяват и осветяват тавани на две нива. В този случай, като правило, се използват вградени модели. Маркирайте всички или само едно ниво, както на следващата снимка вдясно.

Осветление на тавани на две нива

Как да монтираме прожектор правилно

Монтирането на прожектори изисква подготовката на определен инструмент и устройства:

 • Терминали за свързване;
 • Плоски винт;
 • Корони за дърво или метал (последните ще са необходими за работа с таван на тавана);
 • Монтажен нож за стриване на проводници;
 • бормашина;
 • тел ножове;
 • клещи;
 • Стълбището.

Свързването на прожекторите не е възможно без създаване на подходяща електрическа инсталация. На първия етап е инсталирана осветителна кутия - тя е монтирана по такъв начин, че тя винаги е достъпна за нея. Това означава, че не трябва да поставяте кутията зад обшивката. След това от всяка кутия се поставя отделен проводник към всяка лампа. Проводниците трябва да бъдат поставени в гофрирана тръба, която е необходима за защита.

Монтиране на вдлъбнат прожектор
Монтирайте осветителните тела със собствените си ръце

Ако планирате да бъде поставен в таван от гипсокартон, тогава работата се извършва в следната последователност:

 • Точното маркиране на местоположението на всяко устройство на тавана, докато трябва да вземете предвид местоположението на водачите, те не трябва да бъдат прикрепени към тях;
 • Върху короната на свредлото се изрязва отвор с подходящ размер, а за квадратни устройства дупката се изработва от електрически мозайката;
 • Кабелът, който е преминал преди, се прекарва през отвора. Разбира се, по време на работа жицата трябва да се изключи. За да може кабелът да излезе от малка дупка със сигурност, използва се телена кука;
 • Вътрешната жица, изтеглена навън, е свързана в съответствие с цветовете чрез клемите. Ако използвате светодиодни светлини с винтови клеми за проводника, няма да са необходими изводи;
 • Тогава следва разположението на осветителното тяло в отвора, в резултат на което се фиксира със специални пружинни скоби;
 • Лампата се завинтва в устройството и след това се поставя декоративен пръстен;
 • Извършете проверка на състоянието на системата.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 24 = 26

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map